Afbeelding

Mag het licht uit? Heiloo doet mee aan Nacht van de Nacht

Algemeen

HEILOO - De Nacht van de Nacht is al jaren een goed moment om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en (vaak) overbodige verlichting. Heiloo doet dit jaar op 30 oktober voor het eerst mee en wel op een leuke en aantrekkelijke manier. De horeca van Heiloo haakt die zaterdag in met vuurkorven, livemuziek en sfeerverlichting. De reden waarom de horeca hier een prominente rol in speelt is simpel: als je aandacht wilt voor de duisternis, is het wel zo handig dat iedereen dat buiten en op een fraaie manier kan beleven.

Heiloo gaat deze eerste keer (nog) niet geheel in het donker maar zijn er twee locaties waar licht gedoofd gaat worden: het Stationscentrum en rond de Witte Kerk. Rond het Stationscentrum kan er veel licht gedoofd worden. Rond de Witte Kerk en met name langs de Kennemerstraatweg is dat een stuk lastiger gebleken in verband met verkeersveiligheid en technische beperkingen. Volgens Heiloo-2000, de initiator van de actie, “biedt dat weer voldoende uitdaging voor de volgende keer, want eigenlijk is het een beetje vreemd dat we hier in Heiloo niet eerder aandacht aan hebben besteed. Bovendien, duisternis kan ook gezelligheid brengen. Daarom roepen we alle burgers van Heiloo op om zelf ook die avond de lichten en met name de buitenverlichting zoveel mogelijk te doven. Hoe donkerder, hoe mooier en het scheelt je nog een avondje elektra ook. Met de huidige energieprijzen kan dat geen kwaad, dus draai de lamp los of zet de timer even uit.”

Nacht van de Nacht
De kortste dag van het jaar nadert, Kerst staat voor de deur en dus is het tijd om de lampjes van zolder te halen en de boel eens sfeervol te verlichten. Want een paar gezellige lampjes en een goed versierde kerstboom in de tuin kunnen toch geen kwaad?

Wie er nachtelijke satellietbeelden op naslaat, ziet dat dat helaas niet waar is. Nederland behoort tot de meest verlichte landen ter wereld. Daardoor is de sterrenhemel in Nederland slechts zelden zichtbaar. Dat is betreurenswaardig, maar zeker niet het enige gevolg van overmatig lichtverbruik. Lichtvervuiling heeft een negatieve invloed op het welzijn van dier en mens. Behandel het dus ook als zodanig, luidde deze maand het advies van een onderzoeksgroep van de universiteit van Exeter in Engeland. “Het licht dat mensen ’s nachts de wereld in slingeren is niet natuurlijk,” legt Kevin Gaston, ecoloog en leider van het onderzoek, uit. “Kunstlicht heeft ’s nachts een vergaand ontwrichtende invloed op de levenscycli van allerlei organismen. Het is een vervuiling van natuurlijke omstandigheden.”

Mattheus Bleijenberg, projectleider van het initiatief Nacht van de Nacht, benadrukt dat lichtvervuiling ook voor onszelf vergaande gevolgen heeft. “De mens is er biologisch op ingesteld dat het ongeveer de helft van de tijd donker is. Onze omgang met licht maakt het onmogelijk om in die behoefte te voorzien.” Echte duisternis kennen we nauwelijks meer in Nederland. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant