Een van de werken van Ethel Lays.
Een van de werken van Ethel Lays. Foto: aangeleverde foto.

Tentoonstelling in de Trog

Algemeen

HEILOO - Vanaf vrijdag 5 november 2021 tot en met zondag 30 januari 2022 wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van Ethel Lays, Eike Klous en Trees Adrichem in de Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend op vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur en op zondag van 10.30 uur tot 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org

Ethel Lays
Glaskunst is al meer dan 30 jaar de passie van Ethel. Inspiratie vindt zij in de omgeving van Bergen: duinlandschappen, strand en zee en kleurrijke bloemenbermen langs wandelroutes. Als ingenieur vindt Ethel het belangrijk ook technische kennis toe te passen bij het maken van haar kunstwerken. Ook produceert zij zelf haar glasverf en emaille. Daardoor kan zij meer bereiken met glas en is het mogelijk om duurzaam te werken. Daarnaast werkt Ethel voortdurend aan haar ontwikkeling als kunstenaar en werkt zij ook met keramiek en metaal (smeden). Ook edelsmeden, schilderen (olieverf) en textiele werkvormen vindt zij inspirerend om mee bezig te zijn. Haar glaswerk kenmerkt zich door het ruwe, aardse uiterlijk. Verfijnde, fragiele details op een verweerde ondergrond. Glanzende elementen op een reliëf van gebroken glasscherfjes. Vanuit een voorstudie schetst zij een ontwerp op een glasplaat. Vervolgens wordt dit in verschillende lagen ingevuld met gesmolten glas, emaille en pigmenten. De stukjes glas worden stukje voor stukje op het werk gelegd en verschoven totdat het beeld beweging en leven uitstraalt.

Trees Adrichem
Trees Adrichem uit Heiloo gebruikt vaak materialen als zand en zelfs zaagsel om de huid van haar werken een organisch uiterlijk te geven. De penseelstreek is expressief en fors; vorm is meestal ondergeschikt aan kleur en vaak subtiele lijnen. Haar werk is abstract, met af en toe associaties naar figuratieve vormen. Haar werk wordt beschreven als sfeervol, suggestief, open van karakter, ruimtelijk en expressief. Met weinig middelen zoals vaak beperkt kleurgebruik, veel willen oproepen, zodat de kijker het verhaal op zijn eigen manier kan invullen. Trees tekent en schildert al vele jaren; in 1999 won zij de Talens Talent Palet Prijs. Zij heeft de basisopleiding aan de Wackers Academie gevolgd. Zij heeft zich verder ontwikkeld met begeleiding van Mary Koekenbier, Jessica Keppel, Ruud Lans en Eric Beets. Maar ver daarvoor zette zij al de eerste lijnen op papier. Trees heeft als lerares 40 jaar kinderen met tekenen en schilderen begeleid.

Eike Klous
Eike Klous uit Haarlem maakt quilts. Een quilt bestaat uit drie lagen: een toplaag, een tussenvulling en een achterkant. Die drie lagen met elkaar verbinden heet quilten. Vroeger werden op deze manier veel dekens of spreien gemaakt. In 1990 komt Eike voor het eerst in aanraking met het patchwork en quilten. Sinds die tijd heeft zij bij diverse kunstenaressen vele cursussen en workshops gevolgd. Nadat zij de basistechnieken goed in de vingers had is Eike al snel van het traditionele pad af gegaan. En nu maakt zij dus ‘art quilts’. Inmiddels kent zij vele materialen en borduurt, appliqueert, verft, stempelt, krimpt of smelt zij stof. Ook werkt Eike nu veel meer met de naaimachine. Het resultaat is hier te zien. Haar inspiratie ontstaat volkomen gevoelsmatig. Zij valt op een schilderij of plaatje in een of ander museum of bijvoorbeeld uit de krant. Die indrukken worden uitgewerkt in art quilts.

Een van de werken van Trees Adrichem.
Een van de werken van Eike Klous.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant