Tijdens de C-finale in de Oberschleißheim Regatta Course.
Tijdens de C-finale in de Oberschleißheim Regatta Course. Foto: Aangeleverde foto

Roeien met de riemen die je hebt? Voor Auke Kloosterman gaat dit net iets verder

Algemeen

HEILOO - De 17-jarige Auke Kloosterman startte op zijn 12e met roeien. Hij zat net in de brugklas en samen met zijn vriendje meldde hij zich aan bij ARZV. Floris, de vader van Auke, was vroeger geen onverdienstelijk roeier en was verheugd dat de sportieve familietraditie werd voortgezet. 

Auke had vooral lol in het sociale gedeelte. Twee keer per week werd er getraind, maar de roeiploeg haalde ook weleens een ijsje en de sinterklaasintocht waar ze met zijn allen naartoe roeiden was het jaarlijkse hoogtepunt. Op dat moment wist Auke nog niet dat hij vijf jaar later het Nederlands en Europees kampioenschap zou roeien.

De boot ging los
Auke won talrijke medailles tijdens de competitiewedstrijden en wilde beter worden. Zijn vader werd zijn coach en Auke werd geselecteerd voor de wedstrijdjunioren. De boot was los en hij ging van twee naar vier trainingen per week. Op dat moment maakte de roeiclub ook een professionaliseringsslag en trokken zij ervaren coaches aan die voedings- en trainingsschema’s maakten voor hun pupillen. Sponsor Avia, die de roeiers nieuwe materialen verschafte, deed de rest. “We maakten indruk met onze nieuwe boten”, glimlacht Auke.

Een viertje
Tijdens een wedstrijd wordt er in zes banen een afstand van twee kilometer geroeid. Ieder team heeft zijn eigen baan. Auke zit ‘op slag’, dat wil zeggen dat hij het tempo en de kracht aangeeft terwijl hij luistert naar ‘de boeg’. De boeg zit achterop, houdt overzicht op de baan en roept wanneer bijvoorbeeld de sprint moet worden ingezet. De twee middelste roeiers zijn het krachtblok. De wind, de golven van andere boten en de terugslag van de kade spelen een grote rol. “Je moet dus bij de start zorgen dat je voorop ligt”, zo legt Auke uit. De coaches op vouwfiets moedigen de roeiers aan vanaf de kade. Met een selectie kandidaten die net het WK niet haalden vormde Auke een viertje tijdens de ‘Coupe de la Jeunesse’ in Oostenrijk: ze roeiden het WK-team voorbij. Een glorieus moment!

Olympisch goud
Inmiddels traint Auke acht keer per week: iedere dag na school en in het weekend vier keer. Hij heeft net het EK achter de rug in München waar zijn team ervaring op kon doen in de nieuwe leeftijdscategorie JO18. Helaas viel hij niet in de prijzen maar dat verwachtte hij ook niet: “Het was mijn eerste jaar in de nieuwe leeftijdscategorie en we roeiden in baan 1 waar wij last hadden van windvlagen”, aldus Auke. “Ook kregen wij wegens ziekte van een ploeggenoot een invaller op de boot dus we waren niet aan elkaar gewend.”

Agressieve ragmuziek
In december, op het NK Indoor roeien, hoopt hij in de prijzen te vallen. Op zijn 16e werd hij al eens tweede van Nederland. “Het wordt wel lastig omdat ik jonger ben dan de rest. De factoren leeftijd, gewicht en vermogen spelen hierbij een grote rol. Ik doe gewoon mijn oortjes in en draai keiharde agressieve ragmuziek om er alles uit te halen”, aldus de fanatieke Auke.

Benen van staal
Met zijn 17 jaar heeft hij enorme spierballen maar ook zijn benen zijn van staal. “Wat weinig mensen weten is dat je benen je motoren zijn. De kracht van de snelheid van de boot komt uit onze benen”, glimlacht hij. Techniek is ook belangrijk: coördinatie, balans en alle bladen moeten even diep en in de juiste hoek in het water liggen. Zijn volgende doel is deelnemen aan het WK in 2022 en wellicht ooit aan de Olympische Spelen. De oudste winnaar die meeroeide was overigens 38 jaar, dus gelukkig heeft hij nog even.

Auke Kloosterman.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant