Joeri Peperkamp is er klaar voor.
Joeri Peperkamp is er klaar voor. Foto: aangeleverd

Heilooërs verkennen fietstocht kansarme jongeren

Algemeen

UITGEEST - Op 30 mei 2022 zullen de jonge deelnemers aan project Turn-Over per fiets de Noordzee oversteken als kick-off van het tienjarig bestaan van deze jeugdhulporganisatie met haar roots in Alkmaar.

Turn-Over begeleidt jongeren die uitvallen op school, met justitie in aanraking zijn geweest of problematisch gedrag vertonen naar een betere toekomst door middel van regelmaat, sport en diverse sociaal-cognitieve trainingen. De methodiek van Turn-Over is geënt op het functioneren van een rugbyteam. De kernwaarden van de rugbysport zijn namelijk in alle facetten van het leven bruikbaar. De jongeren worden dan ook flink aangepakt door professionele begeleiders maar ook door oud-rugbyinternationals.

Verbroedering
Vijftig jongeren die deelnemen aan dit project, dat inmiddels is opgezet in Engeland, Nederland, België en Frankrijk, maken in het kader van verbroedering de oversteek in estafettevorm met behulp van begeleiders en oud-rugbyinternationals. Ze vertrekken uit Londen tijdens de Londen Sevens, een spraakmakend en internationaal rugby event en ze eindigen bij de Amsterdam Sevens, waar het feest nog gezellig doorgaat. Tussendoor, op 2 juni, vindt ook nog het JC Zaanstad Sevens Tournament plaats. Jongeren die nog onder justitie vallen kunnen hierdoor ook meedoen aan het Sevens-toernooi om zo alvast kennis te maken met hun re-integratie in de samenleving.

Hoe het idee ontstond
Omdat geen uitdaging te groot is voor Turn-Over zullen een aantal betrokkenen bij het project de route verkennen, waaronder de initiatiefnemers Joeri Peperkamp, Heilooër en oprichter van Turn-Over en Jaap van den Kommer, icoon in de fietswereld. “Een aantal jaren terug tijdens een etentje deelden wij onze passies: rugby en fietsen. Door slijtage kan ik niet meer rugbyen maar fietsen kan ik wel. Bij fietsen lijdt je pijn en ga je diep, dat is bij rugby hetzelfde. De beide sporten hebben veel overeenkomsten. Jaap verkocht zijn zaak en kreeg meer tijd, we besloten samen te gaan fietsen en zo onstond het idee voor de Turn-Over bikeride”, aldus Peperkamp.

Bijna 500 kilometer in de benen
Woensdag 20 oktober was het officiële startmoment bij het Cobra Café op het Museumplein in Amsterdam. Na een stevig ontbijt stapten de negen verkenners op de fiets om in drie dagen te arriveren in Londen. De eerste etappe brengt de nieuwbakken wielrenners van Amsterdam naar Renesse, vervolgens fietsen zij de tweede etappe door naar Duinkerke. Ze kunnen slechts twee uur uitrusten op de boot naar Engeland want hier volgt de laatste en zwaarste etappe, van Dover naar het befaamde Twickenham Rugbystadion, waar zij als helden zullen worden onthaald na bijna 500 kilometer in de benen.

Sponsoren gezocht
“Tijdens deze verkenningstocht zamelen wij geld in voor de fietstocht die we in 2022 met de jongeren gaan maken. Het sponsorgeld gaat naar fietsen, fietskleding en andere spullen om het de jongeren mogelijk te maken deel te nemen aan deze bijzondere uitdaging. Naast onze hoofdsponsor Global Switch en het Cobra Café, die ons al jaren steunt, hopen wij dat er veel donateurs zijn die de jongeren een hart onder de riem steken om de uitdaging van hun leven aan te gaan”, aldus Peperkamp.

Als u ook een bijdrage wilt doen dan is dat mogelijk via: https://www.whydonate.nl/fundraising/amsterdam-london-project-turn-over-bikeride-202/nl

Negen verkenners, waaronder Jaap en Joeri, vertrekken bij het kantoor van Turn-Over voor de laatste trainingsronde.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant