Philip Hopman tekent illustraties uit de prentenboekenreeks 'Boer Boris'.
Philip Hopman tekent illustraties uit de prentenboekenreeks 'Boer Boris'. Foto: aangeleverd

Allerkleinsten vieren Kinderboekenweek in de Witte Kerk

Algemeen

HEILOO - In het kader van de Kinderboekenweek kwamen de allerjongste Heilooërs op maandag 11 oktober samen in de Witte Kerk voor een optreden van Philip Hopman, de illustrator van Boer Boris. De ochtend werd mogelijk gemaakt door een samenwerking van Bibliotheek Heiloo, Bruna en de Witte Kerk en werd gesubsidieerd door De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds.

De kleuters van de Radboudschool, de Benedictus, de Elckerlyck en de Jan van Rijckenborghschool waren allen even enthousiast. Terwijl Philip Hopman, gekleed in een boerenoverall en laarzen, uit de losse pols de meest prachtige illustraties tekende op een flip-over, brulden zij lekker mee. “Boer Boris heeft een boerderij en daar horen... “, “Zes varkens bij”, scandeerden ze uit volle borst terwijl de contouren van een varken zichtbaar werden. Waar sommige leerlingen netjes hun vinger opstaken sprongen anderen met een rode blos van inspanning een gat in de lucht als zij het antwoord wisten. De prachtige galm in de Witte Kerk maakte het spektakel compleet.

Kritisch publiek
‘Hopman excelleert in dit boek met zijn verrukkelijk gedetailleerde interieurs (die bakkerswinkel!) en stadsgezichten vol sierlijke, versierde gevels in frisse regenboogkleuren. Om je vingers bij af te likken’, zo is te lezen in een boekrecensie in dagblad Trouw. Toch waren er ook wat kritische puntjes van de leerlingen, die geen blad voor de mond namen. Terwijl Hopman tijdens zijn welkomstwoord de eerste contouren van de boerderij op het papier tekent roept een van de leerlingen luid tot grote hilariteit van de meegekomen ouders, meesters en juffen: “Ik dacht alleen dat u veel beter kon tekenen!” Philip concludeert dat hij kritisch publiek heeft en zet even een tandje bij.

Schrijver Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman introduceerden een blij en ondernemend boertje, genaamd Boris, die de scepter lijkt te zwaaien op de boerderij. Inmiddels is van deze vrolijke reeks prentenboeken het veertiende deel verschenen genaamd: Boer Boris en Bakkertje Bas. Ook dit deel speelt zich af op de boerderij van Boer Boris, maar ook een beetje in de bakkerij van bakkertje Bas. Bakkertje Bas bakt een prachtige paardentaart voor Knol omdat hij jarig is. Hij komt hem zelfs bezorgen. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Gelukkig loopt het goed af, zoals altijd. Maar meer verklappen wij niet, als je wilt weten hoe het verhaal afloopt dan kan je het boek vanaf heden kopen bij Bruna in Winkelcentrum ‘t Loo.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant