Het team van de documentaire 'Shadow Game' (Els van Driel derde van links) op het podium met hun Gouden Kalf.
Het team van de documentaire 'Shadow Game' (Els van Driel derde van links) op het podium met hun Gouden Kalf. Foto: Ton Peters

Gouden Kalf documentaire ‘Shadow Game’ heeft serieuze boodschap

Algemeen

HEILOO - Onlangs won ‘Shadow Game’ een Gouden Kalf voor de beste lange documentaire. De Heiloose Els van Driel is een van de twee regisseurs die de documentaire maakten. De film vertelt het verhaal van tien minderjarige vluchtelingen die door Europa reizen op zoek naar een beter leven en onderweg allerlei ontberingen doorstaan. 

Samen met o.a. mederegisseur Eefje Blankevoort én vijf jongens uit de documentaire stond Els zielsgelukkig op het podium. “We hebben ze drie jaar lang gevolgd op hun supergevaarlijke reis. Het was een groot feest dat Jano, Mohammed, Mustafa, Saleh en SK naast ons stonden op het podium. Ze hebben al zó lang niets vrolijks meegemaakt. Een van de jongens noemde de bekroning van de documentaire zelfs een “prijs voor humaniteit”. Dat deed me wel wat. We hebben het samen gedaan. Dat ze hun tocht hebben overleefd is iets om dankbaar voor te zijn.”

Want gevaarlijk was het. Het leven van een vluchteling is een schaduwwereld waar we geen weet van hebben. Puur uit overlevingsdrang noemden de jongens hun uitdagingen ‘spelletjes’, vandaar de titel van de documentaire, ‘Shadow Game’. Ze ‘speelden’ het levensgevaarlijke treinspelletje, rivierspelletje of vrachtwagenspelletje. Maar vooral was het dagenlang lopen door vaak onherbergzaam terrein, op weg naar een horizon waar toekomst gloort. Naast alle fysieke ellende werden ze onderweg ook geconfronteerd met o.a. grensbewakers die zwaar geweld niet schuwden, een mijnenveld en wilde dieren. “Duizenden vluchtelingen, waaronder zeer jonge kinderen, ondernemen deze helse tocht,” zegt Els. “En dat allemaal om aan oorlog en geweld te ontsnappen.” 

‘’Shadow Game’ is onderdeel van een uitgebreider project, waaronder kortere documentaires, een fototentoonstelling en een nog te ontwikkelen adventure game. De prijswinnende documentaire heeft een niet mis te verstane boodschap, aldus Els: “Zoals er nu wordt omgegaan met vluchtelingen is simpelweg een schending van de mensen- en kinderrechten. Daarom zijn we ook een impactcampagne gestart met een manifest: ‘Bescherm kinderen op de vlucht’. Met het manifest willen we door heel Europa 100.000 handtekeningen ophalen die we met de jongens uit de film vervolgens aanbieden aan het Europees Parlement, zodat we aandacht kunnen vragen voor de onmenselijke omstandigheden waarin zij moeten leven. Er moet dringend iets veranderen.”

Wilt u ook het manifest tekenen of meer doen om vluchtelingen te helpen? Kijk dan op www.shadowland.eu 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant