Mary Koekenbier voor een van haar kleurrijke werken.
Mary Koekenbier voor een van haar kleurrijke werken. Foto:aangeleverd

Flamboyant werk van Mary Koekenbier

Algemeen

HEILOO - In het laatste kwartaal van 2021 is een bijzondere overzichtstentoonstelling te zien van kunstenares Mary Koekenbier uit Alkmaar. Deze expositie vindt plaats in het voormalige hoofdgebouw van de GGZ in Heiloo waar nu het Willibrordus Business Centrum (WBC) gevestigd is. De speciale lange en brede gangen vormen een prachtige basis voor dit kunstzinnige doel.

Mary Koekenbier komt voort uit de bekende horecafamilie Koekenbier, verwant aan herenboeren en slagers. Ze wordt echter als kunstenares meer gezien als ‘dochter van de Bergense school’. Ze zette haar eerste stappen op kunstgebied namelijk dankzij adviezen van Arnoud Colnot en lessen van Jaap Sax, grootmeesters van deze kunststroming.

De donkere tinten uit die periode maakten, in haar zoektocht naar een eigen stijl, van lieverlee plaats voor meer sprekende, wervelende kleuren. De benaming ‘flamboyant’ past dan ook heel goed bij haar in het oog springende werk. Mary ziet haar werk nog altijd als een doorlopende ontdekkingsreis. Daarin is er nog altijd aandacht voor koeien, grote bloemen, stillevens en landschappen, naast ook meer abstract werk, waarin juist haar kleurgevoel tot bijzondere combinaties leidt. 

Ze heeft de afgelopen jaren veel geëxposeerd, ook in het buitenland met als hoogtepunt deelname aan twee internationale tentoonstellingen in Washington. Hier werd haar werk getoond naast dat van Chagall, Brueghel en Permeke. Voor haar jubileumtentoonstelling (25 jaar kunstenares in 2001) kwamen meer dan 5000 bezoekers naar de Grote Kerk in Alkmaar. In 2002 werd ze er genomineerd voor de Cultuurprijs.

U kunt vanaf 6 oktober tot het einde van het jaar in het WBC Mary’s werk uit de afgelopen 45 jaar bekijken.
Willibrordus Business Center, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo, maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Mary Koekenbier is elke vrijdag aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak, tel. 072-5158086; website: www.marykoekenbier.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant