Afbeelding
Foto: Stip Fotografie

Raadsinformatiemarkt op 4 oktober Participatie op de agenda in Heiloo

Algemeen

HEILOO - De eerste raadinformatiemarkt van de gemeenteraad van Heiloo is op maandag 4 oktober. Het onderwerp is participatie. Inwoners zijn van harte welkom tussen 19.30 tot 20.30 uur in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1. “Tijdens de raadsinformatiemarkt halen raads- en commissieleden informatie op bij de verschillende tafels en gaan ze in gesprek met inwoners. We hopen dat er veel inwoners op afkomen”, zegt burgemeester Mascha ten Bruggencate.

Er zijn vier tafels, bij elke stand kunnen raadsleden, inwoners en ambtenaren met elkaar in gesprek gaan over een onderwerp. Inwoners kunnen vragen stellen en hun ideeën over participatie laten horen. Het gaat om de volgende onderwerpen:

  • Participatiebeleid (Hoe loopt dit traject? Het streven is vaststelling in januari 2022.)
  • Nieuwe werkwijze raad (Hoe werkt deze nieuwe werkwijze die is gericht op het vroegtijdig betrekken van inwoners?)

Bij deze tafel kunnen ook suggesties worden gedaan over de manier waarop de gemeente de lokale democratie kan versterken. Dit naar aanleiding van de Quickscan lokale democratie. Dit onderzoek is afgelopen zomer uitgevoerd.

  • Verkeerspanel (Dit is een praktijkvoorbeeld van participatie in Heiloo; het panel is voortgekomen uit een maatschappelijke denktank die startte in 2016. Het panel bestaat uit een groep betrokken inwoners. Leden zijn vertegenwoordigers van de verschillende straten, ondernemers- en winkeliersverenigingen en de Fietsersbond. Het verkeerspanel geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over verkeerszaken.)
  • Omgevingswet (participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet, ook kunnen algemene vragen over de Omgevingswet worden gesteld). 

Primeur
Dit is de eerste raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Heiloo. Het is een van de onderdelen van de nieuwe werkwijze van de raad. Hiermee wil de raad de samenleving eerder betrekken bij de besluitvorming. Elke maandagavond vanaf nu zijn er bijeenkomsten in het gemeentehuis waarbij inwoners van harte welkom zijn. Door inwoners eerder te betrekken bij onderwerpen wil de raad tot breder gedragen besluitvorming komen.

Vervolg
Het onderwerp Participatie wordt na de Raadsinformatiemarkt verder uitgewerkt en aan commissie en gemeenteraad aangeboden. Het staat op de agenda van de commissievergadering van 20 december 2021 en de raadsvergadering van 17 januari 2022.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant