Een briefje van regisseur Antoinette Beumer. Op de foto Joy en Danique met filmouders Stefan Rokebrand en Elise Schaap.
Een briefje van regisseur Antoinette Beumer. Op de foto Joy en Danique met filmouders Stefan Rokebrand en Elise Schaap. Foto: aangeleverd

‘Mijn vader is een vliegtuig’ Joy en Danique Nanne op de rode loper

Algemeen

HEILOO - Het Nationale Filmfestival wordt op vrijdag 24 september geopend met de film ‘Mijn vader is een vliegtuig’. In deze film spelen de tweeling Joy en Danique Nanne uit Heiloo een rol. De film gaat in première met daarin grote namen als Elise Schaap, Pierre Bokma en Liz Snoyink. De film is ook te zien in De Beun en op dertig andere locaties door heel Nederland. De week erna komt de film in de bioscoop 

“De huilscènes leken best echt. We kregen dan een beetje mentholspray in onze ogen wat prikte, als je dan aan stomme dingen dacht dan ging het huilen vanzelf”, aldus Joy en Danique die de film vorige week al hebben mogen kijken.

Geen kinderfilm
De vader van hoofdrolspeelster Eva (Elise Schaap) is gek in zijn hoofd. Eva mag hem niet meer zien van haar moeder omdat hij gevaarlijk is. Ze wil meer van haar vader weten en gaat op onderzoek uit, maar uiteindelijk is ze bang dat ze zelf ook een beetje gek wordt. Joy speelt Bobby, de stoere dochter van Eva en Danique speelt Charlie, de verlegen dochter van Eva. Het verhaal is een verfilming van het semi-autobiografische boek van Antoinette Beumer die ook de films ‘Soof’, ‘De Gelukkige Huisvrouw’ en ‘Loft’ regisseerde.

Joy: “Het is niet echt een kinderfilm, er kwamen namelijk best veel romantische scènes in voor.” Danique vult aan: “Het is best gek om jezelf te zien op televisie. Toen waren wij pas acht jaar maar inmiddels zijn we tien.” Door de opnames zullen de meiden toekomstige films met andere ogen bekijken: “Soms stonden er wel dertig personen in een klein kamertje met alle apparatuur erbij om een scène op te nemen, dat zie je niet op televisie”, aldus de tweeling.

De moeilijkste scène
De eerste scène was gelijk de moeilijkste. Joy en Danique moesten doen of ze sliepen maar op hetzelfde moment was de camera maar vijf centimeter van hun gezicht. Ook stond er een hijskraan opgesteld met een grote spot op ze gericht. “Zie dan maar eens je ogen dicht te houden”, lachen de meiden. Ook gaf de hoofdrolspeelster Elise ze een kus op hun hoofd: “Ook dat was raar want ze is niet onze echte moeder”, glimlachen ze.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat waren de filmsterren to be in touw op de set met hun kinderbegeleidster. “We vormden een clubje met een meneer die steeds ‘actie’ moest roepen, iemand achter de schermen, Elise Schaap en haar collega-acteur Stefan Rokebrand. Met zijn allen kletsten we honderduit”, vertelt Danique.

Hoe het allemaal begon
Het nichtje van de buurvrouw van Joy en Danique heeft een castingbureau en zij kwam aan de deur om te vragen of deze rol niet iets voor de meiden was. De meiden gingen op auditie en dat was best spannend. De eerste auditie moesten zij doen alsof zij een nest jonge poesjes vonden op zolder. Ondanks het feit dat er heel veel tweelingen auditie deden, sommigen zaten zelfs op toneel, mochten Joy en Danique door naar de tweede ronde. Daar moesten zij doen alsof oma ging verhuizen, Antoinette Beumer zat in de jury. “We dachten: wat leuk dat ze dit hebben mogen meemaken”, aldus vader Dennis Nanne. Maar toen bleek dat zij de rol hadden bemachtigd.

Cliniclown versus filmster
Vroeger wilde Joy ziekenhuismedewerkster worden om haar zus Danique te steunen die cliniclown wilde worden. “Dan konden we gezellig samenwerken”, glimlacht Joy. Maar nu zouden ze best de filmwereld in willen . Ze zijn niet actief op zoek naar een rol, maar als er iets op hun pad komt dan sluiten ze niets uit. “Al vonden we het eerst een beetje druk, we stonden vroeg op en gingen laat naar bed en ik had de hele dag het woord ‘actie’ in mijn hoofd”, grinnikt Joy.

Joy en Danique Nanne kijken naar de rouwauto van oma in 'Mijn vader is een vliegtuig'.
Joy en Danique met Liz Snoyink tijdens het eindfeest van de film.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant