De Beun werkt hard aan een prachtige programmering.
De Beun werkt hard aan een prachtige programmering. Foto: Linda van Rozendaal

Theater De Beun neemt regie over

Algemeen

HEILOO - Na anderhalf jaar dicht te zijn geweest is Theater De Beun in Heiloo er klaar voor om door te pakken en vooruit te kijken. “We nemen de regie in eigen handen,” aldus Teun van Etten, exploitant van De Beun. 

Samen met de gemeente en het Herstelfonds is er tijdens de coronacrisis onderzoek gedaan hoe De Beun het theater zo bedrijfszeker mogelijk kan exploiteren na corona. De vier grote partijen waarmee het theater voorheen samenwerkte (te weten Vrienden van de Beun, Filmliga Heiloo, Cinescoop en Falkland Toneel) werd gevraagd mee te denken en toe te treden tot de programmaraad. Teun: “Het theater neemt de regie in handen door zelf te gaan programmeren, op advies van de programmaraad. Wat goed is willen we proberen te behouden. Maar ook streven we naar meer continuïteit. Niet alleen in het programma, maar bijvoorbeeld ook door het hanteren van een kassa- en reserveringssysteem.” Filmliga Heiloo heeft als eerste heel enthousiast de handschoen opgepakt, dus die samenwerking wordt voor alle partijen alleen maar interessanter. Cinescoop lijkt vooralsnog van een samenwerking af te zien. Vrienden van De Beun denkt nog na over een invulling. Ook Falkland kijkt uit naar de samenwerking en is blij met het initiatief om De Beun voor het dorp te behouden.  Wij zijn er echt klaar voor om stapje voor stapje uit te pakken en we zijn druk bezig met programmeren,” vertelt Van Etten. “Brigitte Kaandorp en Jenny Arean zijn bijvoorbeeld al geboekt voor het nieuwe seizoen.”

Nederlands Film Festival
De samenwerking met Filmliga is bijzonder en belooft mooie dingen voor Heiloo. De Filmliga bestaat al 60 jaar, Theater De Beun 40 jaar en beide partijen willen dolgraag doorpakken en mooie dingen neerzetten. Koert Argeloo, voorzitter van de Filmliga: “We gaan aan de slag om als filmprogrammeur onze kennis in te zetten en de positie van De Beun in Heiloo te versterken. Het aanbod van onze films wordt groter en diverser.” In de Uitkijkpost van woensdag 22 september leest u meer over Filmliga Heiloo en de plannen die er zijn. Het nieuwe theaterseizoen gaat op 24 september van start met het Nederlands Film Festival (NFF). Dit wordt traditioneel exclusief in Utrecht georganiseerd, maar door de coronamaatregelen kan men meegenieten vanuit diverse theaters in Nederland, waaronder dus ook Theater De Beun. Op vrijdagavond 24 september is de première van de film ‘Mijn Vader is een Vliegtuig’ te zien in De Beun, de verfilming van de gelijknamige roman met onder meer Elise Schaap en Pierre Bokma.

Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een prachtige programmering voor het nieuwe seizoen. “Het aanbod voor de rest van het seizoen wordt stapje voor stapje bekend gemaakt,” zegt Van Etten. “Eigenlijk zijn we nog aan het ‘uitpakken’. We hebben ontzettend veel zin om weer open te gaan. Door de acute sluiting in 2020 is een heleboel op de plank blijven liggen. Alle plannen zijn goed bewaard en uitgesteld tot een later moment. We hebben nog heel wat leuke plannen om liefhebbers van film en theater in en rond Heiloo te verrassen!”

Het volledige programma van Theater De Beun tot nu toe, inclusief de NFF-premièreweek, is te vinden op www.debeun.nl

Tekst: Linda van Rozendaal

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant