Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kies je voor stucen of renovlies behang?

Algemeen

Er zijn veel feiten en fabels over nieuwbouwwoningen. Onder andere over de afwerking van de wanden. En nog specifieker over stucwerk en behang. 

Vaak hoor je dat bij een nieuwbouwwoning het verstandiger is om renovlies te kiezen omdat stucwerk zou gaan scheuren. Maar is dat wel zo? En zitten er dan alleen voordelen of zijn er toch ook nadelen op te noemen bij renovlies? 

Wat is renovlies

Renovliesbehang en glasvezelbehang zijn eigenlijk ontstaan om in oude woningen de muren snel een facelift te kunnen geven. Daarbij heeft renovliesbehang een gladde structuur waardoor het van een afstand lijkt op een gestucte wand. Van dichtbij zie je nog wel het verschil. Renovlies is overschilderbaar verkrijgbaar in verschillende diktes. 

Tegenwoordig wordt renovlies ook aangeraden bij nieuwbouwhuizen. Omdat het het scheuren van de wanden tegen zou gaan. Gezegd wordt dat de kans op scheuren bij stucen veel groter is. Dit is een beetje kort door de bocht. Heb je een goede stukadoor, dan zal deze voor het stucen van de wanden eerst voorbehandelen en ook de hoeken voorbewerken. Hierdoor is de kans op scheuren veel kleiner. 

Er zijn ook nadelen

Naast de ‘voordelen’ zijn er uiteraard ook nadelen aan renovlies. De kans op scheuren is misschien kleiner maar als de wand en dus het behang toch gaan scheuren, dan is dit bij renovliesbehang bijna niet onzichtbaar te repareren. Ook de naden van het behang zijn bijna niet onzichtbaar te maken en kleine oneffenheden zijn niet makkelijk weg te werken. 

Vergelijk je renovlies met stucen, dan is het goed om te weten dat, in tegenstelling tot bij oude woningen, in nieuwbouwwoningen één of twee lagen dunpleister bijna altijd genoeg zijn. Hierdoor is het stucen van een nieuwbouwwoning dus goedkoper. 

Wat is behangklaar?

Bij nieuwbouwhuizen lees je vaak de term ‘behangklaar opgeleverd’. Dit klinkt alsof je op die wanden direct behang kunt aanbrengen. En hoewel dat misschien wel kan, is dat niet in alle gevallen verstandig. Kies je behang van de bouwmarkt dan is dit vaak een éénlaags papierbehang. Dit betekent dat het behang niet zo dik is en je oneffenheden onder het behang blijft zien. 

Ook bij het populaire fotobehang is dit vaak het geval. Het maakt daarbij niet uit of je een duur behang kiest, de ondergrond is gewoon heel belangrijk. Verstandig is het dus om eerst te zorgen dat de wand mooi glad en schoon is. 

Airless spuiten

Wil je meerdere wanden laten voorzien van een mooie latex laag, dan is airless spuiten een goede optie. Je kan hiermee snel je hele woning inclusief trappenhallen, plafonds en zelfs de zolder mooi en strak krijgen. Vooral de groene of bruine afwerkplaten op zolder zijn voor jou of een andere doe-het-zelver heel lastig mooi egaal wit te maken. Leuk om te weten is daarom dat de stukadoor Alkmaar en omgeving op deze manier qua waarde van woningen heel wat waardevoller heeft gemaakt door de zolders tot volledige slaap- of werkkamers om te toveren. 

(Dit is een betaald artikel)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant