Afbeelding
Foto: Sanne Kaandorp - Klaver

Uitspraak Raad van State vertraagt woningbouw Zandzoom

Algemeen

HEILOO - De Raad van State heeft op woensdag 1 september het bestemmingsplan Zandzoom 2019 vernietigd waarmee woningbouw in Zandzoom Heiloo mogelijk werd gemaakt.

Het gebied Zandzoom in Heiloo wordt een nieuw landschappelijk (woon)gebied waar een groot aantal woningen wordt gebouwd. De woningen worden gebouwd met respect voor de cultuurhistorische waarden en landelijke- en beeldbepalende aanwezige elementen. “Met deze uitspraak is de opgave niet weg. We zullen moeten bekijken wat nu de volgende stappen zijn”, aldus wethouder Rob Opdam.

Bestemmingsplan Zandzoom 2019
Tegen het bestemmingsplan Zandzoom 2019 zijn in 2020 twaalf beroepsschriften ingediend. Onder andere door de stichting Heilloze Weg en omwonenden. In april 2021 was de zitting bij de Raad van State over deze beroepsschriften. De gemeente heeft voor het bestemmingsplan onderzoeken laten doen naar de verkeerseffecten en stikstof. De Raad van State acht deze onderzoeken niet voldoende om het bestemmingsplan goed te keuren. Ook de globaliteit van het bestemmingsplan en de daarbij gehanteerde plansystematiek vindt de Raad van State onvoldoende.

Uitspraak
De Raad van State verklaart in haar uitspraak een deel van de beroepen van de bezwaarmakers gegrond en vernietigt daarmee het bestemmingsplan Zandzoom 2019.

Planning
De gemeente Heiloo gaat samen met de ontwikkelende partijen in gesprek hoe het bestemmingsplan kan worden gerepareerd. Het is nu nog niet duidelijk hoe veel tijd dit in beslag neemt. Het project Zandzoom Heiloo is door deze uitspraak vertraagd.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant