De biografie van Ron Zwerver prijkt op de eerste plaats in de Top 10.
De biografie van Ron Zwerver prijkt op de eerste plaats in de Top 10. Foto: aangeleverd

Ron Zwerver schrijft biografie ‘Eeuwig Goud’

Algemeen

HEILOO – Het was een drukke week voor oud-volleyballer Ron Zwerver uit Heiloo, met alleen maar hoogtepunten. Hij lanceerde zijn biografie ‘Eeuwig Goud’, organiseerde een boeklancering in Papendal, gaf tientallen interviews en was ook nog eens te gast bij het tv-programma Oranjezomer. Redenen genoeg voor Uitkijkpost om eens een praatje met de ondernemende Ron te maken.

“Met trots presenteer ik mijn boek ‘Eeuwig Goud’ over onze weg naar goud. Het is zeker niet alleen een succesverhaal. Het was ook een leerproces, met de sport als metafoor voor het leven. Dát was voor mij de belangrijkste reden om vijfentwintig jaar na het succes van Atlanta mijn boek te schrijven!” begint Ron enthousiast. Hij geeft in zijn biografie een unieke inkijk in de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta én de gouden medaille die Oranje daar won: een ongeëvenaarde prestatie. Op 4 augustus was dit alweer 25 jaar geleden!

Een bijzonder boek dus, uitgegeven op een bijzonder moment. “Het is uniek dat het precies 25 jaar geleden was dat wij tijdens de Olympische Spelen goud wonnen. Voor mij de gelegenheid om mijn boek eindelijk uit te geven. Afgelopen maart was het tijd om mijn herinneringen op papier te zetten. Dit is iets wat heel veel olympische sporters doen. Dat doen zij meestal binnen vier jaar. Ik heb er bewust 25 jaar lang mee gewacht. Deze 25 jaar aan wijsheden maakt mijn boek uniek, omdat ik het met andere ogen kon bekijken. Wat je gedaan hebt, welke ervaringen je hebt opgedaan in je sportcarrière en wat je gedaan hebt als mens. Met deze andere blik en opgedane levenservaring was het mogelijk om bepaalde dingen op een andere manier te bekijken”, aldus Ron. 

“Ik ben als mens echt gevormd door mijn tijd als volleyballer”, gaat Ron verder. “Als sporter maak je een hoop mee. Je bent enorm ambitieus en werkt met het stellen van doelen. Ondanks dat ik in 1999 gestopt ben met sporten, doe ik dit nog steeds. Als je ambitieus bent met sport, kan je dat ook zijn met werk. Het boek staat vol met mooie parallellen tussen sport en het bedrijfsleven!”

Naast zijn huidige visie, neemt het boek je ook mee terug naar het ‘ontstaan’ van de gouden plak. De jaren van voorbereiding gaan niet altijd van een leien dakje. Er zijn successen, maar er is ook frictie. Er is talent, maar ook gebrek aan ervaring. Spelers en trainers komen en gaan. In Eeuwig Goud vertelt Ron Zwerver voor het eerst openhartig over de weg naar goud: “We kwamen uit het niets, telden niet mee in het internationale volleybal, maar stonden wel binnen zes jaar in onze eerste olympische finale van een van de meest beoefende sporten ter wereld. En binnen tien jaar hadden we ook olympisch goud te pakken, de ultieme droom die uitkwam!” vertelt Ron trots. 

Dat zijn boek nu dan ook in de winkels ligt, maakt hem nog trotser. “Dat ik het allemaal voor elkaar heb gekregen en dat het gewoon in de winkel ligt!” Maar waar hij het meest trots op is? “Dat we afgelopen week tijdens mijn boeklancering met het team ‘De lange mannen’ in Papendal een heerlijk biertje hebben kunnen drinken en met elkaar hebben kunnen lachen. Dat is waar het écht om draait!” aldus de nuchtere Heilooër. 

Benieuwd geworden naar het boek? Doe dan mee met de leuke winactie op de Facebookpagina van de Uitkijkpost. We mogen namens Ron Zwerver twee exemplaren weggeven! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een leuke vraag te stellen aan Ron. Hij zal de twee leukste vragen beantwoorden door middel van een videoboodschap én daarnaast win je een gesigneerd exemplaar van zijn boek. Verras ons en wie weet droom jij binnenkort weg met het boek ‘Eeuwig Goud’. 

Leuk: Op 25 september om 15:00 uur signeert Ron zijn boek in de Bruna bij Winkelcentrum ’t Loo. 

[kader] Ron Zwerver (1967) is een van de bekendste volleyballers van het Nederlands team en behoorde in de jaren negentig tot de wereldtop. Van 1986 tot en met 1996 kwam hij uit voor Oranje en werd hij regelmatig onderscheiden als beste serveerder, beste aanvaller en meest waardevolle speler. In 2017 kreeg hij een plek in de Hall of Fame in de Verenigde Staten, de eregalerij van het internationale volleybal en eind 2020 werd hij uitgeroepen tot beste Nederlandse volleyballer aller tijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief