Opgravingen van start in Heiloo.
Opgravingen van start in Heiloo. Foto: Hollandia Archeologen

Mooie vondsten bij Krommelaan in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Deze week is Hollandia Archeologen van start gegaan met opgravingen in Heiloo. Aan de Krommelaan werd een klein perceel opgegraven waar mogelijk bewoningssporen uit de (late) Bronstijd en de ijzertijd/Romeinse tijd zich bevinden. 

Op de eerste dag is een zeer brede greppel aangetroffen met enkele kuilen. Hieronder is een tweede vlak opengetrokken met duidelijke eergetouwkrassen. Daarnaast is er ook aardewerk en dierlijk bot gevonden. Een bijkomend doel is om de archeologische sporen te linken met eerder uitgevoerd onderzoek langs de Krommelaan/Groeneweg, het BaZa-terrein en langs de Hogeweg/Zuiderloo (uitgevoerd door Archol BV). Zij houden u hier op de hoogte!

Na dagen van zon, regen en harde wind is de opgraving aan de Krommelaan inmiddels voltooid. En daar zijn weer interessante archeologische sporen en vondsten gedaan. Zo zijn er verschillende akkerniveau’s, greppels en kuilen aangetroffen, die zijn te dateren vanaf de (late) Bronstijd. Hieronder is zelfs een mogelijke bronstijdboederij vrijgelegd! Naast de archeologische sporen zijn tal van artefacten verzameld, waaronder 6 vuursteenfragmenten, een bewerkt stuk schouderblad, een bronzen kraal en een fragment feloranje barnsteen. “Dat was voor ons ook een nieuwe ontdekking. Wij zijn in ieder geval blij dat het archeologisch onderzoek nieuwe inzichten en veel resultaten met zich heeft meegebracht. Zo wordt er weer een nieuw puzzelstukje toegevoegd aan de bewoningsgeschiedenis van Heiloo. Dank aan de vrijwilligers van Stichting Werkgroep Oud-Castricum en Archeologisch museum Baduhenna voor hun tomloze inzet de afgelopen dagen. En uiteraard dank aan Loon en handelsbedrijf van der Oord voor de uitstekende graafwerkzaamheden! Tot de volgende keer!” aldus Hollandia Archeologen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant