Karter Lucas Koppes kan zijn geluk niet op: eerste podiumplaats op een buitenbaan is een feit
Karter Lucas Koppes kan zijn geluk niet op: eerste podiumplaats op een buitenbaan is een feit Foto: aangeleverde foto.

Karter Lucas Koppes kan zijn geluk niet op: eerste podiumplaats op een buitenbaan is een feit

26 jul, 14:25 Algemeen

GENK – Alles wat goed is komt snel, heet het. Karter Lucas Koppes uit Heiloo deed het gezegde zondag eer aan. De twaalfjarige coureur uit Heiloo werd op het circuit van Genk derde in de Honda 9PK-klasse tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series. Knap, vooral omdat hij bezig is aan zijn eerste seizoen op buitenbanen. 

“Ik ben er superblij mee”, zei Lucas met een grote lach op zijn gezicht. “Ik heb er hard voor moeten vechten, maar het is wel gelukt. Het is mijn eerste jaar op een buitenbaan en nu al mijn eerste podiumplaats. Dit is een heel bijzondere.” 

Hoewel Lucas al vier jaar op binnenbanen racet en in die zin al de nodige ervaring heeft als karter, was hij toch verbaasd dat hij in Genk een podiumplaats pakte. “Buiten rijden is echt heel anders dan binnen rijden”, legde hij uit. “Het gaat veel harder, de banen zijn groter en sneller. Tijdens de races is er meer actie en doen er meer rijders mee.” 

Bovendien kende Lucas de baan in Genk nog niet echt goed. “Ik had er wel een paar keer op gereden, maar niet heel vaak. Normaal train ik in Venray en Strijen. Ik vind dit een leuke baan, je kunt er op veel plekken inhalen. Je gaat hier ook veel harder dan op kleinere circuits zoals in Strijen.” 

En hard ging hij zondagmiddag. De rijder van topteam SignMind Racing toonde tijdens de race direct zijn intenties. Lucas: “Ik had een heel goede start, ging van P10 naar P5 in de eerste bocht. Ik wilde de binnenkant pakken en dan achter de jongens voor me aan. Daarna zijn er nog twee jongens voor me in bocht drie gecrasht waardoor ik naar P3 ging.” 

Omdat de race in zijn klasse een uur duurt, moest hij lang knokken om zijn plek voorin vast te houden. “Er kwam op een gegeven moment nog één jongen bij ons groepje. Toen hebben we in het laatste kwartier een grote battle gehad.” 

Hij verloor in eerste instantie een plek, maar dat liet de snelle Noord-Hollander niet op zich zitten. “Op het einde kon ik nummer drie nog net inhalen. Het was heel close. Dat voelt wel heel goed, op het laatst toch nog een podiumplaats pakken. Als je er heel hard voor hebt moeten werken, is zo’n podiumplaats extra mooi.” 

Het was de tot nu toe mooiste beloning die hij in zijn jaren als karter heeft gekregen. Lucas begon met de sport toen hij nog maar acht jaar oud was. “Op tv zag ik Formule 1-auto’s en ik dacht: dat lijkt me heel cool om te doen. Toen zijn we gaan kijken waar je allemaal kartbanen hebt.”

Zijn eerste meters maakte hij op de kartbaan van- Coronel in Huizen. “Ik ben er eerst één keer in de maand gaan rijden. Toen mijn trainer Bjorn Bakker er begon met een kartschool heb ik me meteen ingeschreven.” 

Waarom hij karten zo leuk vindt, laat zich raden. “De kick die je ervan krijgt. Alles eromheen”, zei Lucas. “De snelheid in de bochten, laat remmen. Dat zijn allemaal mooie dingen.” Onder begeleiding van Bjorn reed Lucas vier jaar indoor. “Maar heel veel jongens van dit team reden op buitenbanen en toen zei Bjorn: misschien wil jij ook een keer buiten rijden. Dat vond ik zo leuk. Toen is het een verslaving geworden.” 

Nog steeds is Bjorn zijn trainer. “Om de twee weken heb ik nog binnen les bij hem, maar we trainen met SignMind Racing ook op buitenbanen. Als het kan ga ik mee. Dat is nodig om beter te worden. Het lukt niet altijd. Karten is een dure sport. Ik heb een heel goed weekend gehad en dat wil ik graag volhouden. Sponsoren zijn hiervoor heel belangrijk. Wie wil: wij staan open voor een gesprek.” En met het uitspreken van het woord ‘wij’, kijkt hij naar zijn vader, die op enige afstand instemmend knikt. Er zijn mogelijkheden om veilig en gericht te ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de vader van Lucas, David, via d.koppes@outlook.com, of 06 33 66 48 81. 

Bjorn hoorde het vergenoegd aan in de paddock van het Belgische circuit. “Ik ben supertrots natuurlijk. Een jongen die vanaf dag één bij mij op de kartschool rijdt, pakt nu op een buitenbaan zijn eerste podiumplaats in een groot kampioenschap. Hij heeft supernetjes gereden, hij verdient het ook. Hij heeft tijdens de race goed nagedacht, top.” Voor wie meer wil weten over de SignMind Racing Academy, kan contact opnemen via info@signmind.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief