Afbeelding
Foto: Pixabay

Veel nieuwe coronagevallen in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Op maandag 12 juli telde Heiloo volgens het RIVM 36 nieuwe gevallen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Daarmee kleurt Heiloo, net als een groot deel van Nederland, donkerblauw. 

Over de vraag of 36 positief geteste mensen op een dag nou veel of weinig is, valt te discussiëren. Het RIVM rekent met cijfers van het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Voor Heiloo ligt dit getal bij de 36 nieuwe gevallen op 150,2 per 100.000 inwoners. Als je dit getal vergelijkt met bijvoorbeeld Amsterdam (132,2 per 100.000 inwoners), Rotterdam (68 per 100.000) of, dichter bij huis, de gemeente Bergen (40,2 per 100.000) of Alkmaar (52,1 per 100.000) zou je dus kunnen concluderen dat het aantal besmettingen in Heiloo behoorlijk hoog is. 

Voor buitenstaanders ligt het misschien voor de hand om naar de (horeca)kermis te wijzen die van 1 tot en met 4 juli plaatsvond bij de cafés op de Heerenweg. Maar zou het hoge besmettingsaantal mogelijk mogen zijn met alleen toegang voor volledig gevaccineerden en mensen met een negatieve uitslag bij het ‘testen voor toegang’. Of is het misgegaan bij een van de kermisborrels bij mensen thuis, waar de helft van de mensen mogelijk geen zin had om te ‘testen voor toegang’ en dus niet naar de kermis ging, maar wel thuis een feestje organiseert. Als de andere helft dan vervolgens na de borrel wel nog even een bezoekje aan de kermis brengt, kan het leed thuis al zijn geschied. 

In een reactie laten Bram en Mandy van Café de Wit het volgende weten: “We hebben geprobeerd de kermis zo veilig mogelijk te organiseren. Helaas is landelijk gebleken dat ‘testen voor toegang’ niet heeft gewerkt zoals iedereen had gewild. De tijd van 40 uur die de uitslag geldig is, is eigenlijk te lang. In die tijd kan er veel gebeuren en blijven de mensen logischerwijs niet thuis. In die 40 uur kan je ook in aanraking zijn gekomen met iemand die corona heeft. Ook hoefden gevaccineerden zich niet te testen voor de kermis, terwijl die ook nog het virus kunnen overdragen. De GGD gaf zelf ook aan in het telefoongesprek met Mandy dat het geen waterdicht systeem is. Ook zullen wij geen 100% score hebben gehaald, dat wij iedereen perfect gecontroleerd hebben. We betreuren de besmettingen en wij wensen de mensen veel beterschap,” aldus Bram en Mandy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op advies van de GGD: Ben jij ook op de kermis geweest? Dan kan je besmet zijn. Het advies van de GGD is als volgt:
- Maak een afspraak
- Heb je geen klachten, dan hoef je tijdens het wachten op de testafspraak en de uitslag niet in quarantaine.
- Heb je wel klachten, dan ga je in quarantaine en maak je direct een afspraak voor een test bij de GGD.
- Heb je in de afgelopen 8 weken corona gehad? Dan hoef je je niet te laten testen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant