De 'kite loop one foot laite back'.
De 'kite loop one foot laite back'. Foto: aangeleverd

Heilooër Jan Zoon Nederlands Kampioen kitesurfen sinds 2019

20 jun, 12:30 Algemeen

HEILOO - De 20-jarige Jan Zoon is al sinds 2019 Nederlands kampioen kitesurfen. “Omdat de kampioenschappen sindsdien door corona niet konden doorgaan hoor”, glimlacht de topsporter. Als hij zijn spectaculaire signature move uitlegt, de ‘kite loop one foot late back’, waarbij hij met zijn kite een achterwaartse salto maakt met één voet uit de bindingen, blijkt dat hij eigenlijk gewoon heel bescheiden is.

Vader Kees Zoon startte achttien jaar geleden met kitesurfen, als een van de eerste kiters van Nederland. Natuurlijk ging Jan zo vaak als hij kon mee naar het strand waar hij dan met zijn vlieger speelde. Vanaf zijn twaalfde maakte vader Kees zijn zoon het kitesurfen meester, stap voor stap. Nu is zijn vader zijn grootste fan én reisgenoot want Jan reist de hele wereld over. Zuid-Afrika, Brazilië, Tarifa, allemaal kitespots waar Jan zijn tricks heeft geshowd.

De hele dag checkt Jan via verschillende apps de wind, het is bijna een verslaving. Hij kijkt hierbij niet alleen naar Nederland maar vooral naar heel Europa. “Als er op zes uur rijden genoeg wind staat dan rijden we erheen”, glimlacht hij.

Duel met de krachten van Moeder Natuur
Angst kent Jan niet, hij vindt het juist een kick om met een echte Nederlandse storm het water op te gaan terwijl ieder ander veilig binnen blijft. Zijn hoogste sprong is bijna 31 meter! Toch is hij in Zuid-Afrika weleens hard gecrasht. Hij werd tijdens het kiten, zo’n 200 meter uit de kust, de lucht ingetrokken waarbij zijn kite in een loop draaide (360 graden rond). Vervolgens werd hij bijna 150 meter door de lucht getrokken waarbij hij stuiterend over het water weer op het strand belandde. “Toen moest ik wel even ademhalen”, aldus Jan.

Zijn ambitie is om mee te doen aan de World Tour die nu wordt opgezet. Om zich te kwalificeren voor de wedstrijden moet hij een zogenaamde ‘entry’ maken, een video van zijn beste tricks. Ook is hij druk aan het oefenen op nieuwe tricks vanuit zijn basis in Castricum: het strandhuisje van zijn ouders.

Om dit alles mogelijk te maken heeft Jan sponsors en dat zijn niet de eerste en de beste in kitesurfland: Mystic, North Kiteboarding en Van den Berg Surf in Hoorn houden Jan op de kite. In oktober staat zijn volgende wedstrijd gepland in Frankrijk. Als u meer wilt zien van Jan Zoon dan kunt u hem volgen via zijn Instagramaccount: j.zoon.

Tekst: Margreeth Anema

Jan Zoon.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief