Marianne Schipper in haar atelier.
Marianne Schipper in haar atelier. Foto: Margreeth Anema

Laat je dierbare voortleven in een tastbare herinnering

Algemeen Bedrijf Belicht

Crematief
Boekel 10
1921 CD Akersloot
06 48472370
www.crematief.nl
marianne@crematief.nl
FB/INSTA: crematief

Op de ‘kURNstige’ zolder van Marianne Schipper, in haar prachtige boerderij omgeven door haar dieren en de natuur, is de dood nog steeds verdrietig maar niet zwaarmoedig. Al werkend met klei raken bezoekers helemaal ‘zen’ en al gauw gaan de mooiste verhalen over tafel over dierbaren die zijn overleden. Er wordt gelachen en er wordt een traantje weggepinkt. Een dierbare hoeft overigens niet altijd een opa, oma, vader, moeder of een zus te zijn. Konijntjes, honden, katten en ratten zijn ook veel mensen dierbaar.

Een plekje dichtbij
De creatieve Marianne maakt samen met nabestaanden urnen en gedenktekens om de overledene dichtbij een plekje te kunnen geven. “Samenwerken is namelijk leuker dan in opdracht werken en het samen maken van een urn of gedenkteken blijkt zelfs vaak een belangrijk onderdeel te zijn van het verwerkingsproces”, aldus Marianne. De urnen en gedenktekens worden gemaakt van keramiek. Er kunnen basisvormen bewerkt worden met glazuren of er kunnen gewenste vormen geboetseerd worden. Marianne helpt en denkt mee tijdens het proces.

De kURNstenares zoals zij zichzelf noemt komt uit een creatieve familie. Na het overlijden van haar ouders en haar broer vond ze de bestaande herdenkingsmogelijkheden niet persoonlijk genoeg. In de familie Schipper werden overledenen in eigen huis opgebaard met bloemen uit de tuin en werden bestaande sieraden omgesmolten waarbij er van de as van de dierbare een nieuw sieraad werd gemaakt. “Afscheid moet persoonlijk zijn en het kan ook wel iets gezelliger. Dit idee liet mij niet meer los”, aldus Marianne.

KnURNtjes
Bijzonder mooi zijn de unieke knURNtjes, de naam is afgeleid van ‘knuffelurn’. Het zijn mini-urntjes waar bijvoorbeeld een haarlokje in bewaard kan worden of waarin de as van de overledene in verdeeld kan worden. Ook kinderen zijn van harte welkom om een bewaarurn te komen maken voor hun overleden huisdier. En ben je bang dat je niet creatief genoeg bent? “De urnen en de gedenktekens hoeven niet perfect te zijn, want dat is het leven ook niet”, aldus Marianne. “Dat ze met liefde zijn gemaakt is het belangrijkste”, zo vult zij aan.

Het afbakmoment
“Als de urn of het gedenkteken in de oven wordt gelegd mag de kURNstenaar zelf de oven aanzetten en als de oven klaar is breekt er een bijzonder moment aan: zoals het leven gaat, gaat het ook in de oven, je weet niet hoe het afloopt”, glimlacht Marianne. De vlinder die iemand maakte voor het stilgeboren kindje van haar broer komt er in ieder geval prachtig uit. Het glazuur is geblend en het glanst je tegemoet. Terwijl Marianne het gedenkteken met alle zorg uit de oven haalt wordt dit moment gefilmd en het filmpje wordt geappt naar de verdrietige familie als lichtpuntje in het rouwproces.

Tekst; Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant