Afbeelding
Foto: aangeleverd

EK-succes Oranje magneet voor pupillen

Algemeen

HEILOO - Door het hele land zullen voetballers reikhalzend uitgekeken hebben naar het moment dat ze weer ‘om het echie’ kunnen spelen. Voetbal is de populairste sport van Nederland. De KNVB is de sportbond met de meeste leden en aangesloten verenigingen. Bijna 7 procent van de Nederlanders voetbalt bij een vereniging. In de gemeente Heiloo is ook 7 procent van de inwoners lid van een voetbalclub, 33,4 procent van de inwoners doet aan sport bij een vereniging.

Voetbalclubs waren al blij als leden niet wegliepen toen door corona competities stil kwamen te liggen, maar werving van nieuwe spelertjes schoot er wel bij in. Het EK voetbal komt op een uitgelezen moment: voetbalbond KNVB zet Oranje in om pupillen te verleiden bij een club te gaan voetballen.

“Geweldig dat we weer echte wedstrijden hebben.” Bart Dobber, jeugdvoorzitter van voetbalvereniging HSV, keek uit naar afgelopen weekeinde, toen er eindelijk weer echt competitie gespeeld werd. Hij was blij met de wedstrijdjes van vrijwel alle jeugdelftallen van de MO/JO7 tm MO/JO17 tegen échte tegenstanders. Niet alleen maar oefenpotjes binnen de eigen club, zoals de laatste maanden het geval was, maar voor de Regiocup. “De meeste jeugdleden zijn gelukkig gebleven, maar we merkten ook een soort van gelatenheid en verveling na de zoveelste oefenpartij. Dit komt nog net op tijd.”

Oranjekoorts na coronamoeheid
HSV wist in de tijd van corona gelukkig haar jeugdleden te behouden (er kwamen zelfs nieuwe kinderen bij), maar Dobber is blij dat de voorzichtige herstart van het voetbal zo goed als samenvalt met het EK voetbal. Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom. Want wat is nu leuker dan een wedstrijd spelen op de zaterdag met je voetbalvrienden in dat mooie rood-gele shirt! Dobber hoopt dat zijn leden haast als vanzelf alleen nog maar aan voetbal denken als het Nederlands elftal op stoom komt. “Als Oranje goed draait en een paar wedstrijden wint, komt voetbal weer even aan de top te staan. En dromen veel kinderen ervan dat ze later zelf in het Nederlands elftal spelen.”

De woordvoerder Voetbalzaken van voetbalvereniging De Foresters geeft aan dat elk EK zorgt voor spanning, sensatie en de drang om ook zélf heerlijk een balletje te trappen. “Wij ontvangen dan ook altijd extra veel aanmeldingen tijdens - en na een EK. Het is voor ons ook belangrijk dat elke speler van de club in de watten wordt gelegd met twee gegarandeerde trainingen per week, verzorgd door gediplomeerde trainers.”

Daar mikt ook de KNVB op: het EK kan dé manier zijn om weer een nieuwe generatie achter een bal aan te laten hollen. De voetbalbond zag dat tijdens de lockdown 20 procent minder pupillen zich meldden bij de clubs. Zaterdag is er een Nationale Voetbaldag waarop verenigingen open huis houden. Afgelopen tijd konden clubs hun eigen Oranje Festival op poten zetten, vooral om pupillen te verleiden bij hun club te komen voetballen, met als lokkertje 32 Oranjehesjes, compleet met namen van spelers.

Leuke trainer
Oranje speelt zondag in de Johan Cruijff ArenA de eerste wedstrijd, tegen Oekraïne. Kunnen de grote jongens hun opvolgers in de dop overhalen ook de voetbalschoenen aan te trekken? ”Hoe groter het succes op het EK, hoe meer impact dit op de samenleving heeft en zeker ook op het voetbal”, zegt een woordvoerder van de KNVB. “Door de jaren heen hebben internationale successen een gunstig effect gehad op het aantal nieuwe leden. Maar daar is geen exacte formule op los te laten want er spelen altijd meer factoren een rol.”

“Precies”, zegt Richard Kaper, manager sportparticipatie bij sportkoepel NOC*NSF. “De successen van de Oranje Leeuwinnen hadden wel impact op het meidenvoetbal, maar dat is nog een jonge sport, waar nog veel valt te winnen. Maar na een toernooi is voetbal wel top of mind, al moet je het lokaal nog bewijzen.” De club dus, daar draait het om. ”Uiteindelijk gaat het om die leuke trainer, dat is de echte sleutel.’’

Bron: ANP

Eindelijk weer samen sporten
In groepen sporten was er sinds de uitbraak van corona nauwelijks bij en dat is terug te zien in de cijfers. Sportkoepel NOC*NSF laat maandelijks onderzoeken hoe Nederland sport. In de rapportage over april 2020, toen we net in de eerste lockdown zaten, is goed te zien hoe dat ons sportgedrag beïnvloedde.

40 procent van de sporters ging er sinds 2017 in z’n eentje op uit, buiten clubverband. In maart en april 2020 schoot dat vrij constante percentage omhoog naar 51 procent.

Ruim 25 procent van de Nederlanders sportte sinds 2017 bij een vereniging. In april 2020 was daar nog maar 7 procent van over.

19 procent ging sinds 2017 naar een fitnessclub of andere (commerciële) sportaanbieder. Ook dat liep flink terug, tot 5 procent in april 2020.

22 procent in de leeftijdscategorie 5-18 deed in het voorjaar van 2019 aan voetbal, een jaar later was dat gedaald naar 12 procent.

42 procent van de jongeren sportte in april 2020 minstens vier keer per maand, in de maanden voor de lockdown lag dit rond de 80 procent.

EK voetbal moet nieuwe generatie achter bal aan laten hollen

“Geweldig dat we weer reuring hebben op het veld”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant