Van links naar rechts Nanda, Daphne en Petra.
Van links naar rechts Nanda, Daphne en Petra. Foto: aangeleverd

Ga mee met de Zero Waste Wandeltour Alkmaar!

Algemeen

ALKMAAR - Een afvalzak vol met plastic per week: herkenbaar voor veel mensen die hun boodschappen bij de supermarkt doen. Maar niet voor Petra, Nanda en Daphne. Zij hebben hun boodschappenroutine zo aangepast dat ze bijna geen (plastic) afval meer hebben. Op 5 juni organiseren ze een wandeltour door het centrum van Alkmaar en delen ze hun tips en favoriete zero waste adresjes. Want boodschappen doen zonder plastic, is echt veel makkelijker dan je denkt.

Zero Waste.
Nul afval, als je het letterlijk vertaalt. Dat is wel heel idealistisch. Het staat meer voor een manier van leven om je eigen afvalberg te verkleinen. Maar nóg meer gaat het over het maken van bewuste keuzes in producten en verpakkingen. Dat je tijdens het boodschappen doen steeds de afweging maakt of je het product écht nodig hebt. En zo ja, of er dan duurzame alternatieven zijn, zowel qua product als verpakking.

Eigen bakjes en zakjes geen uitzondering meer
Duurzaam leven neemt toe in populariteit merken Petra, Nanda en Daphne. “We merken dat er steeds meer mensen voor open staan en hun steentje willen bijdragen. Toch weten ze niet altijd goed waar te beginnen of is er wellicht nog wat angst om als “geitenwollensokkentype” te worden weggezet.” Nergens voor nodig vinden ze. “Tijdens de zero waste tour kom je langs veel winkels waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje. Het brood bij de bakker in je eigen broodzak laten stoppen. Je cappuccino van je favoriete adresje in je eigen thermosbeker laten schenken. Of die lekkere curry in je eigen bakje laten scheppen. Steeds meer mensen vinden dit heel gewoon. En dat willen we je heel graag laten zien.”

Tours door heel Nederland
In september vorig jaar organiseerde het drietal ook een zero waste tour en die was snel volgeboekt. Het idee voor de tour komt van Elisah Pals van Zero Waste Nederland; zij heeft tours door heel Nederland geïnitieerd in het kader van de Week Zonder Afval (31 mei t/m 6 juni). Je kunt naast Alkmaar dus ook op andere plekken deelnemen.

Aanmelden
De Zero Waste wandeltour Alkmaar is op zaterdag 5 juni. Je kunt je inschrijven voor 2 starttijden: om 10.00 uur of om 10.30 uur. Eén gids vangt je op en helpt je op weg. Met een handige handleiding bezoek je alleen of met z’n tweeën (i.v.m. de geldende coronamaatregelen) favoriete zero waste adressen langs een leuke uitgestippelde route. Onderweg kom je de andere gidsen tegen, die je extra tips en informatie geven. Er is voldoende ruimte om al je vragen te stellen. Deelname kost € 5,-. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 3 juni via: https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/. Op deze site vind je ook de links naar tours elders in het land. Let wel: vol = vol!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant