De oude toegangshekken, met de evenzo herkenbare draaipoorten, zijn verdwenen. De oude letters prijken nog wél bovenop de ingang.
De oude toegangshekken, met de evenzo herkenbare draaipoorten, zijn verdwenen. De oude letters prijken nog wél bovenop de ingang. Foto: Dirk Kaan

Het Baafje geopend; nostalgie in een nieuw jasje

Algemeen

HEILOO - De oude toegangshekken, met de evenzo herkenbare draaipoorten, zijn verdwenen. De oude letters prijken nog wél bovenop de ingang. Ondanks de compleet vernieuwde entree, loopt Het Baafje nog steeds over van karakter. ,,Het Baafje heeft de nostalgische waarde behouden, maar dan in het jasje van 2021”, aldus Teun van Etten, directeur van Social Leisure, al zes jaar de exploitant van Het Baafje. Samen met wethouder Rob Opdam plantte hij een boom voor de volgende generatie en voor de officiële opening van zwemseizoen 2021.  

Trots op het rijke, 51-jarige verleden kijken Opdam en Van Etten met het planten van de boom ook vooruit. Opdam: ,,Als gemeente zijn we nog steeds de trotse eigenaar van een openluchtzwembad, dat nu aan alle moderne eisen voldoet.” Van Etten vult aan: ,,Het Baafje is meer dan 50 jaar oud maar zal nog wel 50 jaar door kunnen gaan.”

Met de tijd mee

Door de gezamenlijke investeringen heeft Het Baafje een eigentijdse uitstraling gekregen. Bovendien zijn de faciliteiten nu ook van deze tijd. Door scanpoortjes zijn de lange (ook karakteristieke) rijen verdwenen. Naast de verkoop aan de kassa zelf, kan je nu online een ticket kopen en deze direct scannen bij de ingang.

De douches en kleedruimtes zijn bij elkaar geplaatst, waardoor warm aan- en uitkleden mogelijk is. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant zijn douches, 2 meer dan voorheen, beschikbaar. En voor de echte Baafjefans, de grote ‘schapenhokken’ zijn gebleven. 

Groen karakter

Nog 5 bomen zijn neergezet door diverse groepen die aan Het Baafje verbonden zijn, zoals het personeel en de Vrienden van het Baafje. Omdat men het groene karakter van Het Baafje wil behouden, is voor het terrein een nieuw ontwerp gemaakt. Volgend seizoen komen er verdeeld over de ligweides nog eens 70 extra bomen bij. De bomen moeten, naast het groene karakter, zorgen voor een stukje extra schaduw op zomerse dagen. 

De volgende fase in de bouw is het nieuwe horecagedeelte, inclusief een overdekt terras. Verwachting is dat dit half juni af is. 

Door de coronamaatregelen is het voorlopig alleen mogelijk om baantjes te trekken in het grote bad. Alle andere faciliteiten zijn nog gesloten. Ook de nieuwe kleed- en doucheruimten. Het is aan te raden om in zwemkleding naar Het Baafje te komen. Reserveren voor het banenzwemmen kan via de website: www.zwembadhetbaafje.nl 

Als de omstandigheden het weer toelaten, zal het 50-jarig bestaan van Het Baafje medio juni alsnog gevierd worden. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant