Afbeelding
Foto: Linda van Rozendaal

Herdenken: leg een digitale bloem

Algemeen

HEILOO - Wanneer we herdenken, worden er vaak bloemen gelegd. Denk bijvoorbeeld aan de kransen en bloemen die er tijdens de Nationale Dodenherdenking worden gelegd bij oorlogsmonumenten in het hele land. Nu er door de huidige maatregelen geen grootse herdenkingen zijn, biedt het Nationaal Comité 4 en 5 mei net als vorig jaar de mogelijkheid om digitaal een bloem te leggen.

Leg een digitale bloem
Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase op www.4en5mei.nl kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken. Via www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen kun je een bloem leggen bij een monument naar keuze.

Oorlogsmonumenten Heiloo
In de monumentendatabase staan ook twee oorlogsmonumenten in Heiloo: 'Het Groentje' en 'De Man van Vught'.

Het Groentje
'Het Groentje' herinnert de inwoners van Heiloo aan de omgekomen verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestreden hebben voor het heroveren van de vrijheid. Het monument is onthuld op 6 augustus 1945. In 1968-1969 is de zuil echter gesloopt vanwege een reconstructie van het kruispunt Dokterslaan/Kennemerstraatweg. Herplaatsing was op dat moment niet mogelijk. Ter vervanging is op 4 mei 1973 het beeld 'De Man van Vught' geplaatst aan Frederica's Hof. Op 25 februari 1994 is 'Het Groentje' in ere hersteld en onthuld door burgemeester N. Schoof. 'Het Groentje' staat in het park Het Groentje op de hoek van de Dokterslaan en de Kennemerstraatweg in Heiloo.

De Man van Vught
'De Man van Vught' staat symbool voor de vrijheid. De uitgemergelde, geboeide man staat ondanks alles rechtop en geeft met zijn opgeheven hoofd uitdrukking aan trots en onverzettelijkheid. 'De Man van Vught' herinnert de inwoners van Heiloo aan de trots en onverzettelijkheid van de mensen die gestreden hebben voor het heroveren van de vrijheid.
Zoals hierboven al omschreven diende het beeld in eerste instantie als vervanging voor 'Het Groentje'. Op 4 mei 1973 werd 'De Man van Vught' onthuld door de lokale afdeling van de Commissie Nationale Herdenking en het bestuur van de Federatieve Raad Voormalig Verzet Nederland. Tegenwoordig is 'De Man van Vught' het monument waar jaarlijks door de burgemeester een krans wordt gelegd in het kader van de Nationale Dodenherdenking. 'De Man van Vught' staat aan Frederica's Hof.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant