Femke en Lotte in de boerderijwinkel waar de Klompenhoeve de heerlijkste zelfgeproduceerde producten verkoopt.
Femke en Lotte in de boerderijwinkel waar de Klompenhoeve de heerlijkste zelfgeproduceerde producten verkoopt. Foto: aangeleverd

45 jaar Klompenhoeve: een dorpje op zich in Egmond aan den Hoef

Algemeen

EGMOND AAN DEN HOEF - In 1976 startte de Klompenhoeve als een van de eerste zorgboerderijen in Nederland: een boerderij met enkele koeien waar een paar mensen werkten die wat ondersteuning nodig hadden. Het begin van de ontwikkeling van de Klompenhoeve kwam toen er naast de koeien ook geiten bij kwamen. 

Nu, in 2021, is de Klompenhoeve uitgegroeid tot een biologisch-dynamische boerderij die wordt gerund door ongeveer zeventig cliënten, hun begeleiders en een tiental vrijwilligers. Op het enorme terrein met 19 hectare weiland vind je een veehouderij, een zuivelafdeling, een crea-/bakafdeling, een winkel, een keuken, een werkplaats, een serviceteam, een tuin en een paardenafdeling. Ook is er op het erf een woonboerderij waar sommige cliënten hun eigen appartement hebben met 24 uursbegeleiding. 

Met liefde van de Klompenhoeve
De missie van de Klompenhoeve is om de cliënten zinvol agrarisch en ambachtelijk werk te bieden in een prettige, veilige werkomgeving zodat zij zich verbonden voelen met de maatschappij en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. “In alles wat de Klompenhoeve voortbrengt, van groenten uit de moestuin tot melk van de geiten, zit heel veel liefde, en dat proef je. Ik ben inmiddels verwend: wortels van de Klompenhoeve zijn zoveel lekkerder en zoeter dan ‘gewone’ wortels”, glimlacht cliëntenbegeleidster Marjolijn.

Een rondje over de Klompenhoeve
Op de Klompenhoeve is altijd iets te doen. De 250 geiten in de stal worden twee keer per dag gemolken. Tussen de geiten scharrelen de zogenaamde ‘knuffelkippen’ waarvan de eieren in de winkel worden verkocht. In de werkplaats wordt op een veilige manier hout gekloofd, dat wordt verkocht als brandhout. De werkplaats kijkt uit op de tuin waar ondertussen appels worden geplukt voor de appeltaart die de crea-/bakafdeling maakt voor bij de koffie.

In de Uitkijkpost van woensdag 21 april leest u een uitgebreid artikel over de Klompenhoeve. Meer informatie en openingstijden van de boerderijwinkel: www.klompenhoeve.nl

Tekst: Margreeth Anema

Anne-Luz is hard aan het werk in de geitenstal.
Ron, Eric en cliëntenbegeleidster Marjolijn.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant