Gijsje (l) tijdens een bijzondere uitvaart in Egmond aan den Hoef met een afscheid in het Slotkapel en de begrafenis op Karmel.
Gijsje (l) tijdens een bijzondere uitvaart in Egmond aan den Hoef met een afscheid in het Slotkapel en de begrafenis op Karmel. Foto: aangeleverd

Vier het leven maar vier ook je afscheid

Bedrijf belicht

Charon Uitvaartbegeleiding
Slotweg 2a
1934 CN Egmond aan den Hoef
Informatie centrum: 072 – 507 04 77
Meldnummer: 06 – 21 51 61 30 (24 uur per dag)
www.charonuitvaartbegeleiding.nl
info@charonuitvaartbegeleiding.nl
FB/Insta: charon_uitvaartbegeleiding

Charon is de veerman uit de Griekse mythologie, hij begeleidt de doden over de rivier de Styx naar het dodenrijk.

Toen Gijsje Teunissen in 2004 haar uitvaartbedrijf begon zocht zij naar een naam die helemaal bij haar gevoel paste. Zesendertig jaar geleden daarvoor overleed haar zoontje Ferry. Hij werd toen in haar familie de ferryman: de jongen tussen leven en dood. In precies diezelfde tijd stuurde haar oudste zoon Floris, die op de Holland-Amerika Lijn werkte, vanaf de Zuidpool een foto van de zon die vijf dagen aan de horizon te zien was. Aan de zijkant was de railing van een cruiseschip zichtbaar. Gijsje zag hierin de ijzeren schuit van de veerman Charon.

“Bij een overlijden zijn wij als uitvaartbegeleiders gemiddeld ook vijf dagen bij de overledene en de familie aanwezig, de rode draad van het leven verandert in deze periode in de gouden draad van de eeuwigheid.” Dit was een teken en zonder twijfel koos Gijsje de naam Charon voor haar uitvaartbedrijf.

Inspireren en informeren: de mogelijkheden zijn eindeloos
In het informatiecentrum van Charon aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef kunnen mensen elke werkdag naar binnen lopen. Voor vragen, een afspraak of gewoon een praatje (over sterven, de uitvaart, kosten of rouwen). Hier kan je je onder het genot van een kopje koffie of thee laten inspireren, want pas als je de keuzes kent, kan je kiezen.

Sober of excentriek afscheid nemen, bij Charon kan alles
“In uw afscheid of dat van uw dierbare proberen wij het geleefde leven te laten zien”, aldus Gijsje. “Je moet je dierbare in het afscheid herkennen. Tijdens het afscheid moet je het leven als het ware weer beleven”, zo vult uitvaartbegeleidster Eveline aan. “Zo hebben wij ooit het afscheid verzorgd van een buikdanseres in een strandpaviljoen in Marrakesh-stijl, mét buikdansende vriendinnen rond de kist. Misschien excentriek, maar zo passend.”

Een sober afscheid in een kist, een rieten mand of in een lijkwade in de kerk of op een natuurbegraafplaats is natuurlijk ook mogelijk. “Alles kan en alles mag”, zo benadrukt Gijsje. “Als het maar bij de overledene past”, vult Eveline aan.

Charon neemt u NIET alles uit handen
Als uw dierbare overlijdt belt u het meldnummer van Charon, zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en komen onmiddellijk, ook ‘s nachts. Voor de verzorging van de overledene wordt geen zorgteam ingeschakeld, bij Charon doet uw uitvaartbegeleidster dit zelf.

U heeft één contactpersoon gedurende het hele proces van overlijden tot de begrafenis of crematie. “Alles wat de nabestaanden zelf doen is al verwerking en kost niets. Wij nodigen de familie altijd uit om te helpen bij de verzorging. Indien gewenst natuurlijk, als u het aan ons overlaat dan is dat ook goed, wij helpen waar wij kunnen”, zo legt Eveline uit.

Volledig onafhankelijk
Charon Uitvaartbegeleiding is altijd onafhankelijk gebleven. Er zijn geen afspraken met belanghebbende partijen zoals uitvaartcentra, grote organisaties of leveranciers. Nogmaals: alles kan en mag bij Charon. En als u de uitvaart zelf wilt begeleiden mag dat ook.

Voor Gijsje hoort dood bij leven: “Mijn eigen kist staat geëtaleerd bij onze expositie op natuurbegraafplaats Geestmerloo. Mijn kist is in de vorm van een boot en ik laat mij door de dansende Surinaamse dragers ‘Wi Kan Doe’ naar mijn graf dragen.” Belangstellenden kunnen vrij inlopen bij de expositie die zal worden afgesloten met de bijzondere theatervoorstelling ‘Gekleurde uitvaart’.

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant