Afbeelding
Foto: STiP Fotografie

31 sollicitanten voor de baan van burgemeester

Algemeen

HEILOO - De commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, heeft de gemeenteraad van Heiloo laten weten dat er 31 personen hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Heiloo. 

25 van deze kandidaten hebben (of hadden) een functie in het (lokaal) openbaar bestuur en zes personen vervulden een functie daarbuiten. Er zijn 18 mannelijke kandidaten en 13 vrouwelijke. Het moge duidelijk zijn dat de lat hoog ligt voor de nieuwe burgemeester, gezien de populariteit van de huidige burgemeester Hans Romeyn. De planning is dat de nieuwe burgemeester op 8 juli wordt beëdigd.

Achtergrond

Maar hoe word je burgemeester en waaraan moet de kandidaat voldoen?
Op maandag 25 januari heeft de commissaris van de Koning de vacature voor burgemeester van Heiloo opengesteld. Tot 15 februari konden geïnteresseerden solliciteren. In principe mag iedereen solliciteren naar de functie van burgemeester, maar de ambtsketen past toch echt niet iedereen. Het maakt uit van welke partij je bent, waar je wilt wonen en zelfs - nog steeds - of je man of vrouw bent. De sollicitatieprocedure duurt in totaal ongeveer vier maanden. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar en is verplicht om ook in de plaats te wonen waar hij is aangesteld. Na iedere periode van zes jaar kan een burgemeester herbenoemd worden.

Hoe solliciteert de kandidaat?
Hij of zij stuurt een brief naar de provincie, gericht aan Zijne Majesteit de Koning. Een leuke pasfoto kan geen kwaad maar vooral bestuurlijke ervaring komt van pas. Zonder ervaring als wethouder, nu of in het verleden, ben je kansloos om een gemeenteraad te overtuigen dat je de beste kandidaat bent voor het burgemeesterschap.

De commissaris van de Koning maakt vaak een eerste selectie en stuurt de sollicitatiebrieven die het best passen bij de profielschets naar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Deze commissie maakt een keuze en nodigt de sollicitanten uit voor een gesprek. De twee kandidaten die het beste bij de profielschets passen worden op 25 mei voorgedragen aan de gemeenteraad, waarna uiteindelijk een kandidaat zal worden gekozen. De commissaris van de Koning draagt deze kandidaat voor aan de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (de Kroon). De koning benoemt de nieuwe burgemeester en plaatst zijn handtekening. Naar verwachting vindt de daadwerkelijke beëdiging dan plaats op 8 juli.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant