Afbeelding
Foto: aangeleverd

Eerbetoon aan Joy Division in juni in Victorie

25 feb, 16:48 Algemeen

HEILOO - Met Joy Division Undercover wordt op 4 juni een eerbetoon gebracht aan de Britse band uit de late jaren ‘70, die haar muzikale erfenis van slechts twee albums opgepikt zag worden door hedendaagse bands als Editors, White Lies en Interpol. Nummers als Love will tear us apart, She’s lost control en Atmosphere, ze komen allemaal voorbij.

Koude Oorlog, Falklandeilanden, aids, kernenergie en Joy Division
Eind jaren ‘70, begin jaren ‘80 worden gekenmerkt door de gijzelcrisis in Iran, het nog door mysteries omgeven aidsvirus en de Koude Oorlog. Er wordt volop gediscussieerd over atoomsplitsing als nieuwe energieleverancier. De Britse premier Thatcher stuurt troepen naar de Falklandeilanden en John McEnroe neemt langzaam maar zeker het stokje van beste tennisser ter wereld over van Björn Borg, die op zijn beurt in de onderbroeken duikt. Intussen timmert Joy Division, het gezelschap rondom de aan epilepsie en zware depressies lijdende zanger Ian Curtis, aan haar muzikale loopbaan. Die stopte abrupt toen Curtis in 1980 een eind aan zijn leven maakte. De overige bandleden zouden verdergaan onder de naam New Order.

Wereldwijde invloed en de rol van Anton Corbijn
Met de inmiddels wereldberoemde fotograaf Anton Corbijn in haar kielzog, die een markant kiekje van een in gepeins verzonken Curtis maakte (naar eigen zeggen zijn lievelingsfoto), toerde Joy Division door Europa. De muziek, een fatalistische postpunk-sound met de donkere stem van Curtis, sloeg aan en zou tot op de dag van vandaag invloedrijk blijven. Het doorstond de tand des tijds, bijvoorbeeld de jaren ‘90, toen Heiloo jaarlijks het Heiloose festival Ypestock vierde en goed te horen was hoe allerlei muziekstromingen over de wereld heen raasden: Eurodance, Britpop, grunge en hiphop. Anno 2021 zijn bands als White Lies, Interpol en Editors dankbare erfgenamen van Joy Division. Eerder maakten ook The Cure, U2 en Soundgarden kenbaar graag naar de band te luisteren. Corbijn maakte in 2007 overigens de alom bejubelde biopic Control over de band. Ook schoot hij de video bij de re-release van het mooie, melancholische Atmosphere.

Vervlogen tijden, springlevende muziek
Joy Division Undercover draagt haar steentje bij door jaarlijks de muziek van deze legendarische groep live ten gehore te brengen. Bandleden zijn onder andere Erny Green, die het donkere stemgeluid van Curtis op fenomenale wijze vertolkt en gitarist Henk Koorn, die we weer kennen als de flamboyante frontman van Hallo Venray. Ze nemen het publiek mee naar vervlogen tijden waarvan de soundtrack nog immer springlevend is. Vanzelfsprekend onder enig voorbehoud vindt dit concert plaats op vrijdag 4 juni in Victorie. Tickets in de voorverkoop kosten €17,- en zijn verkrijgbaar via de website van de Alkmaarse poptempel: podiumvictorie.nl.

(Dit is een betaald artikel)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief