Afbeelding
Foto: pixabay

Start beschermingsmaatregelen paddentrek 2021

Algemeen

HEILOO - De paddentrek is begonnen. Tussen 17 februari en 28 februari kan het in incidentele gevallen al voorkomen dat de Kuillaan in Heiloo van 19.00-07.00 uur met een slagboom wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf 1 maart tot en met 30 april is de Kuillaan iedere avond/nacht vanwege de paddentrek afgesloten. Het ingraven van de gaasstrook langs de Zanderslootweg heeft afgelopen zaterdag plaatsgevonden.

De Paddenwerkgroep heeft ieder jaar nieuwe vrijwilligers nodig. Wilt u de Paddenwerkgroep Heiloo helpen, neem dan contact op met Els Meurs (coördinator). Op www.padden.nu vindt u alle contactgegevens van de groep.

Februari
Padden en kikkers kunnen al vanaf half februari, als de weersomstandigheden gunstig zijn, beginnen aan de jaarlijkse voorjaars(padden)trek.

Maart/april
Aangezien amfibieën nachtdieren zijn is de Kuillaan iedere avond/nacht gedurende maart en april afgesloten van 19.00-07.00 uur. Tijdens de paddentrek is de route via de Westerweg en Kuillaan naar de Kennemerstraatweg om die reden ’s avonds en ’s nachts niet toegankelijk. Massale paddentrek vindt plaats bij 7 graden C, zuidwestenwind, enige regen of een hoge luchtvochtigheid. Er kunnen dan honderden dieren tegelijk de weg oversteken.

Nuttige dieren
De pad, bruine kikker en kleine watersalamander zijn landdieren. In het voorjaar trekken zij van bos naar duin (winterrust) de weg over naar het water om daar hun eieren af te zetten. De larven groeien op in het water en verlaten het water na enige maanden om op het land verder te leven. Padden en kikkers zijn na drie jaar geslachtsrijp. Verder zijn amfibieën nuttige dieren. Ze eten insecten (muggen, vliegen, spinnen, torren, vlinders) alsmede slakken (geen slakkengif gebruiken!) en wormen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant