Afbeelding
Foto: aangeleverd

Drie handige hulpmiddelen voor bij het 3D printen

Algemeen

3D printers hebben veel onderdelen die nodig zijn om te kunnen werken. Daarnaast zullen ze ook zeker allerlei handige hulpmiddelen nodig hebben hiervoor. Dit zijn dus additionele producten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat het printproces op een soepele manier verloopt. Een 3D print service zal deze tools wel in huis hebben, maar als jij zelf een 3D printer hebt dan is het zeker verstandig om deze hulpmiddelen in huis te halen. Zo zou je een item met SLS kunnen printen zonder enige problemen, waar de onderstaande tools voor zorgen. 

Lijm
Lijm is een essentieel onderdeel van een 3D printer. Lijmen kunnen op diverse manieren ingezet worden, al worden ze met name gebruikt om de 3D prints een betere bed hechting te bieden. Daarnaast kunnen ze tevens toegepast worden om verschillende componenten aan elkaar te hechten. Lijm kan hiervoor gebruikt worden, maar in principe is het tevens mogelijk met behulp van haarlak of andere kleefmiddelen die je in huis hebt liggen. Heb je deze producten toevalligerwijs niet? Je kunt ze dan online of bij een bouwmarkt tegen een relatief laag bedrag kopen, vaak zal het niet meer dan een paar euro kosten.

Schuurpapier
Schuurpapier is ook een hulpmiddel die je zeker zult moeten hebben als je thuis 3D prints maakt. Dit wordt vooral ingezet voor het nabewerken van de prints. Dit is nodig aangezien de print dankzij de FDM printtechnologie een apart gevoel heeft, je kunt de laagjes een beetje voelen zeg maar. Je kunt het schuurpapier dan inzetten om de diverse lagen van het onderdeel te mengen. De laag lijnen op de print zul je dan zowel qua uiterlijk als in aanraking verbergen. Je kunt schuurpapier natuurlijk in diverse korrels verkrijgen. Hoe kleiner het korrel getal, hoe minder gladde afwerking is. Houd hier dus rekening mee.

Print verwijder mes
Je prints snel en eenvoudig van het printbed verwijderen, dat is mogelijk met dit handige mes. Het is met name handig als je lijm hebt gebruikt op het bed, maar ook als je een filament hebt ingezet dat heel erg plakt. PETG is hier een voorbeeld van. Houd het mes wel altijd van je af gericht, want ze zijn meestal behoorlijk scherp. Je hoeft trouwens niet beslist zo’n mes te kopen, met een verfkrabber lukt het verwijderen van de 3D prints meestal ook wel. Ga je toch voor een mes? Het exemplaar van BuildTak is dan een aanrader.

(Dit is een betaald artikel) 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant