7 tips om mooie foto’s te maken in de sneeuw
Foto: Yvonne Ten Bruggencate

7 tips om mooie foto’s te maken in de sneeuw

HEILOO - Houd jij van fotograferen en hoop je ook dat er vanmiddag een pak sneeuw valt, zodat je mooie plaatjes kunt schieten? Yvonne ten Bruggencate van The Best Of Me Fotografie is professioneel fotografe en geeft de volgende tips voor het perfecte plaatje in de sneeuw. 

1. Bescherm je apparatuur
Je camera kan niet zo heel goed tegen vocht en kou. Bescherm je apparatuur als je buiten bent door deze onder je jas te dragen of neem een tas mee om de camera in te doen. Ga je fotograferen als het sneeuw, gebruik dan je zonnekap om te zorgen dat er geen sneeuw op je lens komt en houd als het hard sneeuw iets boven je camera zodat hij niet te vochtig wordt. Neem extra accu’s of batterijen mee, want de kans is groot dat deze sneller leeg zijn bij lage temperaturen.

2. Witbalans
Als je camera op de automatische stand staat is de kans groot dat je met blauwe sneeuwfoto’s thuis komt. Ben je niet heel erg thuis in het handmatig instellen van je camera, zet deze dan op de stand ‘schaduw’, dat maakt de foto’s warmer van tint. Schiet je in RAW dan kan je de foto later gemakkelijk bijstellen zonder kwaliteitsverlies.

3. Overbelichten
Het eerste wat je doet als je de witte wereld binnen stapt is waarschijnlijk met je ogen knijpen tegen het licht. Dat is precies wat jouw camera ook doet. De camera neemt een snellere sluitertijd om te zorgen dat de foto niet overbelicht wordt. Dat geeft grijze sneeuw en is vast niet je bedoeling. Zorg dat je twee stops overbelicht om de juiste belichting te krijgen. Je kunt dit handmatig doen of door +2Ev te kiezen op je camera. Als je het goed doet kan je op het histogram zien dat er een piek zit aan de rechterkant van je histogram.

4. Scherp stellen en diepte creëren
Als de hele wereld wit is kan je camera moeite hebben met scherp stellen. Jouw camera heeft contrast nodig om te weten waar het scherp moet zijn. Dit kan je eenvoudig verhelpen door wat donkere bomen, een hekje of andere elementen toe te voegen. Dan krijgt jouw foto direct meer diepte en wordt deze interessanter om naar te kijken.

5. Vroeg op pad
Sneeuwfoto’s zijn echt het allermooist als er geen sporen zijn. Ga dus vroeg op pad om die perfecte sprookjesachtige sfeer te vangen in je foto’s.

6. Afwisseling in je foto’s
De omgeving is zo mooi als er sneeuw licht dat je snel geneigd bent om alleen maar landschapsfoto’s te maken. Probeer te zorgen voor afwisseling door ook te kijken naar het kleine. De sneeuwvlokken zijn adembenemend door het oog van de macrolens. Kijk naar de ijsbloemen, de ijspegels de hoopjes sneeuw op blaadjes en besjes.

7. Plezier
Naast een prachtig smetteloos landschap is het natuurlijk belangrijk om het plezier van de mensen en kinderen in de sneeuw vast te leggen. Mensen gaan zich ineens anders gedragen en het is fantastisch als je die emoties in beelden kunt vangen. En vergeet vooral niet om zelf plezier te hebben in de sneeuw!

Meer berichten