Afbeelding
Foto: Linda van Rozendaal

Coronasteun voor bibliotheek, witte kerk en sportraad

Algemeen

HEILOO - Het college heeft op 15 december besloten om nog eens drie verzoeken voor coronasteun te honoreren. Het team Herstelfonds heeft het college geadviseerd over deze verzoeken die zijn gericht op herstel van de samenleving in deze coronatijd.

Wethouder Rob Opdam: “Het team Herstelfonds is zeer betrokken en heeft gedegen adviezen gegeven. Met het team slagen we erin om nieuwe verbindingen te maken in de samenleving.” De gemeente Heiloo wil culturele en welzijnsorganisaties, verenigingen en ondernemers helpen de coronacrisis weer te boven te komen. Door initiatieven te ondersteunen of door een bijdrage uit het Herstelfonds.

Toekenningen
De Bibliotheek krijgt een bijdrage van € 5.800,- voor het opzetten van een Culturele Salon in de Witte Kerk. Op drie zondagmiddagen worden in informele bijeenkomsten actuele onderwerpen uit kunst en maatschappij onder de aandacht gebracht. Het gaat dan om onderwerpen in de ruimste zin van het woord, variërend van beeldende kunst, erfgoed en literatuur tot poëzie, zang en fotografie tot film en muziek. Ook maatschappelijke thema’s of geschiedenis kunnen een plek krijgen. De gasten zijn professionals, amateurs of deskundigen. Bij voorkeur uit Heiloo en omgeving. Het is de bedoeling dat de salon start in maart 2021 en enkele malen per jaar plaatsvindt.

De Witte Kerk krijgt een bedrag van € 7.150,- om technische verbeteringen in de kerk te realiseren. Er ontstaat steeds meer samenwerking binnen de culturele sector; verschillende organisaties profiteren van de voorziening die de Witte Kerk straks biedt. Na deze aanpassingen kunnen bijvoorbeeld kleinschalige en eenmalige programma’s, gedeeltelijk van en door amateurgezelschappen of filmprogramma’s live worden gestreamd vanuit de Witte Kerk. Dit gebeurt in samenwerking met Theater De Beun. Ook worden mogelijk andere locaties gebruikt of combinaties gemaakt, zoals een lezing in de Witte Kerk voorafgaand aan een theatervoorstelling in De Beun. Dit is een verrijking van het culturele aanbod van Heiloo, die bovendien op een laagdrempelige manier toegankelijk wordt gemaakt.

Tot slot krijgt de Sportraad een tegemoetkoming van € 1.250,- voor een aantal acties gelieerd aan Corona. De Sportraad biedt ondersteuning en geeft voorlichting aan de sportverenigingen in Heiloo bijvoorbeeld door bijeenkomsten en is actief in het verbinden van de verenigingen en welzijnsorganisaties. De Sportraad heeft de sportverenigingen ontzien door in 2020 af te zien van contributie. Om hen te ondersteunen in de gemaakte kosten, krijgen zij een bijdrage uit het Herstelfonds.

Verzoeken in 2020
Iedereen in Heiloo heeft de afgelopen maanden ideeën kunnen aanleveren. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in bijna vijftig verzoeken. Een aantal verzoeken is afgewezen, omdat ze niet voldeden aan de criteria van het Herstelfonds. Sommige daarvan zijn via een andere weg alsnog gehonoreerd of zijn belegd in de ambtelijke organisatie en worden op een later moment opgepakt. Zeven verzoeken zijn ingetrokken door de initiatiefnemers en negen verzoeken worden in het nieuwe jaar beoordeeld.

Herstelfonds 2021
Helaas is het virus opnieuw opgelaaid en is ook in 2021 ondersteuning gewenst. De gemeenteraad heeft daarom ook voor 2021 € 500.000,- beschikbaar gesteld voor het Herstelfonds. Begin 2021 volgt een voorstel over de doelgroepen, richtlijnen en voorwaarden.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant