Lars, Paan, Saar en Finn stralen op het podium tijdens de kerstviering op kindcentrum De Duif.
Lars, Paan, Saar en Finn stralen op het podium tijdens de kerstviering op kindcentrum De Duif. Foto: aangeleverd

Lichtpuntjes en kerstfeest op de basisscholen

Algemeen

HEILOO - Net als tijdens de eerste lockdown in maart dit jaar laat het basisschoolonderwijs na de aankondiging van een tweede lockdown per woensdag 16 december zien flexibel te zijn. Activiteiten worden verschoven, kerstdiners veranderden in kerstontbijt of -lunch en thuisonderwijs werd voorbereid. Hieronder vertellen een aantal scholen wat zij deze week onder andere hebben gedaan:

Groep 8 Meander brengt 185 lichtpuntjes naar De Loet
Op 15 december bezorgde groep 8 van basisschool Meander al zingend 185 kerstlichtjes bij verzorgingstehuis De Loet in Heiloo. De kerstlichtjes zijn gemaakt door alle kinderen van de school.

Het kerstthema op Meander is ‘Lichtpuntjes’. In een jaar met veel eenzaamheid als gevolg van de coronamaatregelen, wilden we als school wat lichtpuntjes brengen bij mensen die het juist kunnen gebruiken.

Alle kinderen hebben op school een glazen potje versierd en voorzien van een kerstwens.

Groep 8 heeft deze kerstlichtjes aangeboden aan de bewoners van verzorgingstehuis De Loet. Het aanbieden van de lichtjes stond eigenlijk gepland op woensdag, maar dit kon gelukkig een dag eerder plaatsvinden in verband het plotselinge sluiten van de basisscholen. Veel bewoners konden vanuit de woonkamer of vanaf het balkon genieten van de kerstliederen die gezongen werden.

We hopen dat alle lichtjes een mooi plekje krijgen bij De Loet, zodat de bewoners weten dat een heleboel kinderen in Heiloo ze een heel fijne kerst wensen.

Kerstfeest op de Zuidwester
Na de persconferentie van maandag 14 december zijn alle kerstactiviteiten van De Zuidwester verplaatst naar de dinsdag. De ouders en kinderen waren bijzonder verrast en blij dat dit in zo’n korte tijd is georganiseerd.

Vorige week dinsdag kwamen de kinderen op school in hun ‘foute kersttrui’ of in gala, net als hun leerkrachten. Hun outfits pasten goed bij de sfeervol ingerichte klassen.
Het kerstdiner van donderdagavond is de kerstlunch geworden op dinsdag. In samenwerking met restaurant Wildschut hebben alle kinderen een eigen lunchbox gekregen. Ze hebben gesmuld van de soep, wrap, pizza, croissant met jam, vers fruit en nog véééél meer. Veel kinderen hebben alles opgegeten en anders is de lunchbox als doggybag mee naar huis gegaan.

Ook de kerstmusical van de leerlingen uit groep 7 is vervroegd opgevoerd. Als verrassing is deze musical gefilmd, zodat ouders en grootouders er thuis alsnog van hebben kunnen genieten. Ondanks de lockdown kunnen de kinderen en het team van De Zuidwester terugkijken op een schitterend kerstfeest.

Toch kerst op Kindcentrum De Duif
Op 14 december lekt het bericht uit dat vanaf woensdag 16 december alle scholen sluiten. Het team van kindcentrum De Duif overlegt snel over de stappen voor onderwijs op afstand en de kerstplannen.

Digitaal onderwijs
Directeur Annemiek van de Vliet: “Gelukkig lag het actieplan al klaar voor digitaal onderwijs vanaf 4 januari. Alle kinderen krijgen online les en zullen de dag starten met een filmpje van de juf of meester. Aansluitend krijgen ze digitaal instructie, zodat ze zelf verder aan het werk kunnen. Leerkrachten zullen zo elke dag contact hebben met de leerlingen.”

Kerstviering
Annemiek vervolgt: “Jaarlijks vindt de kerstviering van De Duif plaats in de Ter Coulsterkerk. Vanwege de maatregelen waren de viering en de kerstlunch al naar school verplaatst op donderdag 17 december. Alle kinderen en teamleden hebben een stapje extra gezet zodat het mogelijk werd om op de laatste schooldag al een mooie en feestelijke kerstviering te verzorgen. De kinderen straalden op het podium met een gedicht, lied, kerstverhaal of in het kerstspel. Ook dit jaar was de muzikale begeleiding in handen van het Duif-kerstorkest.”

Lunch en lichtjes
“Naast de flexibiliteit van het team waren ook de ouders van de ouderraad zo flexibel om de inkopen en voorbereidingen voor de kerstlunch een paar dagen te vervroegen. Dankzij hen konden alle leerlingen en de peuters van Peuteropvang De Duif met elkaar genieten van een gezellige kerstlunch. In de voorgaande weken maakten kinderen kerstlichtjes voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, als lichtpuntjes voor medewerkers in de zorg. Gelukkig kon ook deze actie doorgang vinden. Wat mooi dat we dit bijzondere jaar toch nog samen op een feestelijke manier konden afsluiten.”

De leerlingen van De Zuidwester genieten van een lunch verzorgd door restaurant Wildschut.
De leerlingen van groep 8 van de Meander bezorgden al zingend 185 lichtjes bij De Loet.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant