Afbeelding
Foto: Margreeth Anema

Nieuwe wijkagent: "We zijn niet meer de bromsnor van vroeger"

Algemeen

HEILOO - Eind januari ging wijkagent Dirk Haasnoot met pensioen na bijna 22 jaar. Erwin Webbe neemt het stokje van hem over en zal zich samen met wijkagenten Johan de Wildt en Jacqueline Kok ontfermen over de veiligheid van de inwoners in Heiloo. Wie is wijkagent Webbe nu eigenlijk en waar staat hij voor? Al wandelend over de markt, tussen de begroetingen en gesprekken met inwoners en ondernemers door, stelt hij zich voor. 

De 51-jarige Erwin Webbe woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in Heemskerk. Veertien jaar geleden maakte hij de carrièreswitch van accountmanager bij een telecombedrijf naar de politie. Hij was nog maar 37 jaar toen het idee werd geboren en hij dacht: het is nu of nooit. Hij meldde zich aan bij de politieschool voor een 4-jarige opleiding tot hoofdagent.

Terug naar waar alles begon
Tijdens zijn opleiding liep hij stage op bureau Castricum waar het een van zijn taken was om noodhulp te verlenen in de omgeving; Heiloo was hem dus niet onbekend. Vervolgens mocht hij stagelopen als waarnemend wijkagent in Alkmaar-Noord, waar hij later een baan kreeg als wijkagent. In de tussentijd maakte hij ook nog deel uit van een flexteam binnen politie NHN waar hij spannende undercoveroperaties uitvoerde. “Mensen om mij heen dachten dat ik elektricien was”, grinnikt hij. Toen hij hoorde dat Dirk Haasnoot met pensioen zou gaan greep hij zijn kans, hij solliciteerde en zo kwam hij terecht op een van de plekken waar alles begon.

“Ik voel me regisseur van de wijk”
“Wijkagent zijn was altijd mijn doel. Bij noodhulp rijd je incidentele meldingen en daarna ga je door. Als wijkagent heb je meer tijd om zaken te onderzoeken en structureel op te lossen”, zo verklaart hij zijn keuze. In Heiloo ziet hij de uitdaging om verbinding te zoeken met partners zoals bijvoorbeeld de GGZ, de woningbouw en de gemeente. Hij is zich ervan bewust dat hij het eerste aanspreekpunt is voor de inwoner van Heiloo die een probleem heeft; als hij de inwoner moet doorverwijzen noemt hij dit liever ‘doorverbinden’. “Dat zou kunnen komen door mijn telecomachtergrond maar ik bedoel ermee dat ik houd van een warme overdracht, ik zal iemand die problemen heeft nooit zomaar loslaten”, glimlacht hij.

Als wijkagent houdt hij niet van loze beloftes: “Als ik iets niet kan waarmaken beloof ik het ook niet want dan verlies je het vertrouwen”, zo legt hij uit. Hij probeert altijd helder en duidelijk te zijn en wil iedereen in de ogen kunnen zien. “Ik vertel zelfs aan de boefjes dat ik er ook voor hen ben, als maak ik ze wel duidelijk dat ik politieman blijf: als je dingen doet die niet door de beugel kunnen dan krijg je met mij te maken.”

Een lastige start
Midden in de coronatijd startte wijkagent Webbe als wijkagent. Hij erkent dat dit voor hem lastig is maar toch probeert hij zich op creatieve wijze te bewegen onder de inwoners van Heiloo. Bijvoorbeeld door op de fiets de wijk in te gaan of een rondje te lopen op de woensdagmarkt bij winkelcentrum ’t Loo. “Ik blijf zichtbaar en ben aanwezig om aangesproken te worden, daarbij houden we de 1,5 meter afstand natuurlijk in acht”, aldus Webbe. Hij luistert graag en dan vooral om mensen te kunnen begrijpen: “Want zo kom je echt achter het probleem wat speelt”, vertelt hij. Dat Erwin uit het burgerleven komt is alleen maar een pre: hij weet wat hij kan betekenen voor de burger.

Tekst: Margreeth Anema

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant