<p>Jongeren mogen meedenken hoe &#39;The Spot&#39; eruit moet gaan zien.&nbsp;</p>

Jongeren mogen meedenken hoe 'The Spot' eruit moet gaan zien. 

(Foto: Still uit video Jongerenwerk Heiloo)

Jongeren gezocht voor ‘The Spot’, hun eigen plek in Heiloo

HEILOO - ‘The Spot’ moet dé plek in Heiloo worden voor jongeren om te bewegen, te sporten en elkaar te ontmoeten. Jongerenwerker Maarten van der Molen en buurtsportcoach Bart Ploeger zoeken 25 jongeren die deze plek zelf voor elkaar gaan krijgen door fondsen te werven en het bedrijf te kiezen dat hun plek mag realiseren.

De gemeente heeft al een locatie aangewezen: op de groenstrook tussen Sporthal Het Vennewater en de badmintonhal wordt een terrein van 20 x 25 meter vrijgemaakt. Een mooie plek met rondom allerlei sportverenigingen waarmee wellicht kan worden samengewerkt.

Jongeren nemen heft in handen
“Ik werk bijna vijf jaar in Heiloo en al die tijd hoor ik dat jongeren een eigen plek missen. Niet zozeer een hangplek, maar een plek waar veel activiteiten zijn en waar ze zichzelf lekker kunnen uitleven. BukBuk is voor sportieve activiteiten niet zo geschikt”, zegt Maarten.

The Spot komt er niet zomaar. “De rode draad is dat jongeren zelf het heft in handen nemen. Ze gaan in gesprek met bewoners en sportverenigingen, volgen in BukBuk presentaties van bedrijven en een workshop over fondsenwerving. De jongeren gaan namelijk zelf voor de financiering zorgen. En het mooie is: de gemeente verdubbelt het opgehaalde bedrag tot een bepaald maximum.”

Geld binnenhalen
In Nederland zijn al vergelijkbare plekken gerealiseerd, onder meer in Almere en Lansingerland. Deze plekken zullen samen met de jongeren worden bezocht. Maarten: “De inspiratie die ze daar opdoen kunnen ze gebruiken voor hun eigen plek. Van alles is mogelijk, van skaten tot freerunnen en van klimmen tot dansen.”

Na alle voorbereidende gesprekken en activiteiten volgt uiteindelijk een definitief ontwerp en gaan de jongeren de financiers aanschrijven. Als het goed is weten ze dan precies hoe ze de kans op sponsoring zo groot mogelijk maken.

Het hele project is ook een vorm van verwachtingsmanagement en het leren omgaan met tegenslag, zegt Maarten. “Jongeren leren dat er soms concessies gedaan moeten worden en dat lang niet alles gaat zoals je graag zou willen. Ook leren ze wat er allemaal bij komt kijken als ze iets willen realiseren in de gemeente. Ze doen een schat aan organisatorische ervaring op. Het zorgt voor ‘empowerment’: je wilt iets en je steekt in overleg met de betrokken partijen zelf de handen uit de mouwen in plaats van alles door anderen op te laten knappen.”

Meedoen?
Ben je tussen de 14 en 20 jaar, wil je graag dat zo’n mooie plek er komt en wil je ook nog eens een heleboel ervaring opdoen? Kijk dan op jongenwerkbuch.nl/thespot, bekijk het filmpje en meld je aan. Dat kan tot uiterlijk 9 oktober. Bij meer dan 25 aanmeldingen volgt een selectie.

Meer berichten