Foto: aangeleverd

Heilooër Jean Thomassen schrijft voorwoord exclusief boek

HEILOO- Sommige exclusieve boeken komen nooit in een boekwinkel maar verdwijnen bijna allemaal in beroemde bibliotheken van grote musea zoals: The British Museum, The Metropolitan in New York of het Louvre in Parijs. 

Schilder/schrijver Jean Thomassen uit Heiloo is bijzonder vereerd dat hij het uitgebreide voorwoord mocht schrijven voor het standaardwerk over de Amasis collectie waar de Engelse auteur Glenn Janes jaren aan heeft gewerkt. Het is zonder twijfel het meesterwerk van Janes en een groot deel van deze boeken verdween inmiddels al naar allerlei uithoeken van de wereld. 

Belangrijkste particuliere collectie
De Amasis collectie is misschien wel de belangrijkste collectie Egyptische oudheden in Nederlands particulier bezit. Ze werd vanaf de jaren zestig gevormd door een Amsterdams echtpaar en maar zelden heeft iemand die stukken mogen zien. Hoe belangrijk die verzameling is mag wel blijken uit het feit dat in het Victoria en Albert Museum in Londen een van de pronkstukken permanent in een grote vitrine staat. Thomassen kent dit echtpaar al jaren omdat hij mevrouw ooit portretteerde. Hij mocht ook foto’s gebruiken van hun stukken voor zijn vele boeken.

Precies een jaar geleden was er ook de grote overzichtstentoonstelling met de absurde schilderijen van Jean Thomassen dat alle records van bezoekersaantallen en publiciteit van Museum Slager in Den Bosch deed sneuvelen. In deze tijd van Corona is dat niet meer denkbaar... Jean Thomassen zelf had geen tijd voor vakantie en werkt hard aan “Race naar de sterren”, een nieuw boek dat volgend jaar moet verschijnen. 

Voor verdere informatie over het boek van de Amasiscollectie, zie: www.shabtis.com

Meer berichten