<p>Yvonne (links) en Ria zijn klaar voor de start! Foto: John Klaver</p>

Yvonne (links) en Ria zijn klaar voor de start! Foto: John Klaver

(Foto: John Klaver)

Samen in beweging voor een MS-vrije wereld

HEILOO - "Ik ga vooral heel erg genieten van het gevoel dat ik meedoe!" Aan het woord is Yvonne Klaver. Zij fietst van 23 tot en met 27 september de Onbeperkte Elfstedentocht, natuurlijk in Friesland. Yvonne fietst niet zomaar en zeker niet alleen. Alle vijftig deelnemers hebben hetzelfde goede doel voor ogen: geld ophalen voor onderzoek naar de oorzaak van MS. Multiple sclerose wordt veroorzaakt door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en door afbraak van hersenweefsel.

Onderzoek naar MS hard nodig
Yvonne is ambassadeur van de Onbeperkte Elfstedentocht en fietst dit jaar samen met Ria Hageman en haar zoon. Hij is 24 jaar en heeft MS. Reden genoeg voor Ria om mee te doen aan dit evenement. "Het verhaal van Yvonne heeft mij geïnspireerd om aan deze Onbeperkte Elfstedentocht mee te doen. Vier personen in mijn naaste omgeving moeten ook met MS leven. Alle financiële steun voor onderzoek en begeleiding door het MS Centrum Amsterdam is daarom meer dan welkom. Wanneer de oorzaak gevonden wordt, kunnen veel mensen gericht geholpen worden", aldus Ria. Zij heeft zelf een aantal keren een CVA gehad, een verzamelnaam voor een hersenbloeding of een herseninfarct. Ondanks de bewegingsbeperking die ze daardoor heeft, is ze meer dan gemotiveerd om elke dag de finish te halen. De dagfinish van deze Elfstedentocht is voor iedereen op dezelfde plek, dat moment samen is heel belangrijk. De startplek bepalen de deelnemers zelf. Iedereen kan hierdoor naar vermogen deelnemen aan dit evenement.

Bewegen en juiste voeding
"Iedereen met een chronische aandoening of een beperking kan vijf dagen lang meedoen met deze tocht over 235 kilometer", zegt Yvonne. "Dat kan wandelend, op de fiets of bijvoorbeeld in een scootmobiel of rolstoel. De afgelopen weken heb ik vaak getraind en mijn grenzen dagelijks verlegd. Mijn conditie is goed en ik barst van de energie. Mijn voeding en levensstijl zijn hele belangrijke onderdelen van mijn herstel en voor mijn dagelijkse goede doen."

Meedoen is al winnen
"Ria en ik roepen iedereen op om met je ziekte niet meer aan de zijlijn te blijven staan, maar om vooral mee te doen. Dat alleen al maakt je een winnaar. Zo voelt het nu al voor ons. Daarnaast vraagt de organisatie met deze tocht de gemeenten om deze nog toegankelijker te maken voor mensen met een hulpmiddel als bijvoorbeeld een rollator, rolstoel of een andere beperking."

Help mee!
Meedoen kan deze editie niet meer, de inschrijving is gesloten. Meebeleven en doneren kan natuurlijk wel. Je kunt elk bedrag doneren via onderstaande website. Op deze website staan de namen van Yvonne Klaver en Ria Hageman onder de donatieknop! Volgt u ons volgend jaar ook weer? www.onbeperkteelfstedentocht.nl

Tekst: Pauline de Vries

Meer berichten