<p>De hereniging op Schiphol.</p>

De hereniging op Schiphol.

(Foto: Aangeleverd)

Corona rukte gezin Smeenk voor lange tijd uit elkaar

HEILOO - Veel gezinnen werden bruut van elkaar gescheiden tijdens de wereldwijde lockdown om de uitbraak van corona in te perken. Zo ook Heilooër Daan Smeenk en zijn vrouw en kinderen. Om precies te zijn zat Daan in Macau, het Las Vegas van China maar dan drie keer groter, en Faith en hun twee jonge kinderen verbleven in de Filipijnen. Ze zagen elkaar bijna vijf maanden niet.

Door zijn drive om nieuwe plekken te ontdekken heeft Daan in 12 jaar in verschillende landen gewoond en gewerkt als kok. Het begon in 2008 in Abu Dhabi, daar ontmoette hij zijn toekomstige echtgenote Faith. Daarna werkte hij een jaar in Zuid-Frankrijk bij de bekende chef-kok Mauro Colagreco in het driesterrenrestaurant Mirazur. Hij verruilde Frankrijk voor Doha, de hoofdstad van Qatar en reisde daarna af naar Nanjing, de voormalige hoofdstad van China waar hij een aanbod kreeg van chef-kok Colagreco. Faith voegde zich bij haar vriend en samen genoten ze optimaal van de stad met zijn rijke historie. "We doken zo het diepe in, het is een heerlijk gevoel om je weg te vinden in een nieuwe stad", aldus Daan.

Daan en Faith traden in het huwelijk in Nanjing en dochter Sophia werd geboren. "Als onze dochter zes jaar is stoppen we met reizen want veel gezinnen waarvan de kinderen opgevoed worden in het buitenland vallen uit elkaar", spraken de echtelieden af. Via Shanghai reisden ze door naar Beijing waar Daan een nieuw restaurant mocht openen van chef-kok Colagreco. Tijdens de 2,5 jaar in Beijing werd zoon Joshua geboren. In 2017 belandde het gezin in Macau, een schiereiland in Zuid-China.

Settelen
Sophia werd zes jaar en het stel wilde zich settelen in de Filipijnen of in Nederland. De bedoeling was om deze zomer de stap te wagen, maar toen kwam corona.

De corona-uitbraak in Wuhan voorspelde niet veel goeds: "Ik realiseerde me gelijk dat het ook in Macau zou komen. De toegangspoort naar het schiereiland is als een trechter waar dagelijks duizenden toeristen en werknemers door naar binnen gaan." Daan kreeg het advies om onbetaald verlof te nemen en het gezin vertrok naar de Filipijnen voor een vakantie. Eenmaal in de Filipijnen sloot het land zijn grenzen voor reizigers uit China. Na een maand werd het vliegverkeer mondjesmaat hervat en Daan vertrok naar Macau om de situatie te peilen. Wat Daan niet wist is dat alles daarna op slot zou gaan.

"Er vielen ontslagen en mensen kwamen in geldproblemen", vertelt Daan die zelf gelukkig nog werk had. Er werd met harde hand geregeerd in China tijdens de lockdown. "China reageerde traag op de eerste coronameldingen maar als ze eenmaal stappen zetten gaan ze er met gestrekt been in. Dat moet ook wel: ze willen geen enkel risico nemen. Er wonen miljoenen mensen in deze steden en vaak dicht op elkaar. Deze strenge maatregelen zag je overigens overal in de regio."

De hereniging
Maandag 16 juli is een dag die het gezin Smeenk niet snel zal vergeten. Het gezin mocht elkaar weer in de armen sluiten op Schiphol. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot: Macau had een ferrybrug opgezet naar Hongkong waar vliegtuigen klaarstonden om expats naar huis te brengen. Faith, die zich nog in de Filipijnen bevond waar een totale lockdown van kracht was, vloog vanaf het dorpje waar haar familie woont naar Manilla. Daar moest het gezin een maand in een appartement in quarantaine alvorens ze ook naar Amsterdam mochten vliegen. Het gezin verblijft nu in Heiloo. Daan neemt een sabbatical om meer aandacht te geven aan zijn gezin."

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten