Afbeelding
Foto: aangeleverd

Samen zonnepanelen leggen op een bedrijfsdak

Algemeen Castricum

HEILOO - Vanuit CALorie (de Castricumse energie coöperatie) is dit jaar 'Zon op Calorie coöperatie u.a.' opgericht. Met deze coöperatie gaan ze zonnepanelen leggen op grote daken in de gemeente Castricum. Dit heet een Postcoderoos project en loopt totaal 15 jaar. Eerder deden ze dat bij het Schulpstet in Bakkum en de gemeentewerkplaats in Akersloot. Nog dit najaar gaan ze starten met zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Zon op Aad de Wit verhuizingen
Dit is het eerste grote project op een bedrijfsdak. Iedereen die lid is of wordt van CALorie en in Castricum, Limmen en Heiloo in postcodegebied 1852 woont, kan zonnecertificaten kopen. Van de opbrengst van deze zonnepanelen krijg je een mooi rendement en met meerdere certificaten zou je dan je eigen energieverbruik kunnen dekken. De stroom wordt verkocht en de opbrengst krijg je als certificaathouder. De energiebelasting krijg je terug van de overheid, dus het is al snel lucratief om hierin te investeren.

De coöperatie krijgt zo’n 500 tot 600 panelen op het dak van Aad de Wit verhuizingen aan de Castricummerwerf 40 in Castricum. Aad de Wit laadt zijn elektrische verhuiswagens op met stroom van het dak en CALorie heeft zelf ook fors geïnvesteerd. Zestig tot zeventig gezinnen kunnen hun stroom opwekken op het dak van Aad de Wit. 40 gezinnen hebben zich al ingeschreven. Daarnaast worden voor ongeveer 7 gezinnen die niet de middelen hebben om te investeren, certificaten gereserveerd. Zij kunnen zich met 0-inleg inschrijven voor een gewenst aantal certificaten.

Voor wie is het project zon op bedrijfsdaken bedoeld?
Voor iedereen in Castricum, Limmen en Heiloo (postcode 1852) die wil verduurzamen, maar niet in de gelegenheid is op het eigen dak zonnepanelen te leggen.

Waar kunnen inwoners terecht die mee willen doen?
Voorlopig kan iedereen volledig vrijblijvend inschrijven via de website van CALorie: www.calorieenergie.nl. Klik op 'Inschrijven voor zonnecentrale'. Ieder certificaat is 100 kWh groot. Verbruik je bijvoorbeeld 3.000 kWh per jaar, dan dekken 30 certificaten je gehele verbruik. De prijs per certificaat is nog niet bekend, de leveranciers worden op dit moment geselecteerd.

Er wordt een informatieavond georganiseerd waar eventuele vragen kunnen worden gesteld.

De voorinschrijving is nu geopend.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant