Foto:

Afscheid van een idyllische ateliertuin

HEILOO - Ruim twee en half jaar geleden streken Gemma Distelbrink, Marion Albers en Mireille Schermer neer in de grote verwilderde tuin achter Hoogeweg 38, op de hoek met de Krommelaan in Heiloo; een ondoordringbare groene oase met een schuur erop, die zij van eigenaar in bruikleen kregen. Kunstenaarscollectief IMIX verbindt natuur en kunst met elkaar en liet zich inspireren door de woeste tuin. 

IMIX vond in de Heilooër tuin niet alleen een ideale plek om te werken maar transformeerde de tuin ook in een begaanbare ontmoetingsplek waar bezoekers tijdens exposities kwamen onthaasten, genieten en inspiratie opdoen. Een groeiende groep fans keerde telkens terug. Op de tuin rustte echter een ontwikkelplicht omdat deze deel uitmaakte van een groter bouwplan; Zuiderloo.

Omdat Heiloo duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en tiny houses in de toekomstvisie leken te passen, ontstond het idee de groene oase te conserveren door deze te ontwikkelen in een ‘futureproof’ tiny house proeftuin, tevens een creatieve ontmoetingsplek voor de inwoners van de gemeente. Helaas lijkt het erop dat een dergelijk duurzaam project waar het gaat om betaalbare woningen (nog) niet haalbaar is. De tuin zal verdwijnen. 

Daarmee verdwijnt ook een verzameling prachtige bomen, een schat aan dieren, een plek om te delen. IMIX nam in besloten kring afscheid met trouwe bezoekers en was getuige van verdriet om het verlies van het stukje ongerept groen. Het collectief staat op straat maar deelt nog graag een keer de tuin met iedereen die de tuin en kunst graag nog een keer wil zien. Dit kan alleen op uitnodiging, maar je kunt je aanmelden via info@imixkunst.nl voor een kunstwandeling op donderdagavond 9 juli van 19.30 tot 21.00 uur. 

IMIX bestaat uit Gemma Distelbrink, Marion Albers, Mireille Schermer. Weet u nog een groene plek waar IMIX verder kan werken en delen? Mail info@imixkunst.nl 

Meer berichten