Het gratis boekje ‘Egmond en de VOC’ staat vol indrukwekkende verhalen en prachtige plaatjes
Het gratis boekje ‘Egmond en de VOC’ staat vol indrukwekkende verhalen en prachtige plaatjes (Foto: aangeleverd.)

Egmond en de VOC

EGMOND - Deze week ontvangen alle donateurs van Historisch Egmond een bijzonder cadeautje: Een prachtig boekje vol indrukwekkende verhalen over de connecties tussen de grote VOC en het kleine Egmond. Het boekje, getiteld ‘Egmond en de VOC’, telt maar liefst 80 pagina’s en bevat naast interessante tekst vele, mooie kleurenafbeeldingen uit de rijke Gouden Eeuw. Het is dan ook een goeie reden om nu donateur te worden.

Ons Nederlands koloniaal verleden is toevallig een actueel thema, maar dat was niet de achterliggende gedachte bij deze publicatie. Het verleden bestaat nou eenmaal uit mooie en minder mooie dingen, die tezamen onze geschiedenis vormen. De stichting wil vooral heel graag de prachtige verhalen vertellen, die zich in die 17e en 18e eeuw hebben afgespeeld, en daarbij de bijzondere connecties tussen de grote VOC en het kleine Egmond laten zien. En dat zijn er meer dan u zou verwachten: Wat te denken van Isaac Le Maire, de medeoprichter van de VOC die begraven ligt in Egmond-Binnen. Of Nicolaas Witsen, die hier een buitenverblijf had en een goede vriend van tsaar Peter de Grote was. Hij ligt begraven in Egmond aan den Hoef. Ook is er ruim aandacht voor de avonturen van chirurgijn Nicolaas de Graaff, schout en burgemeester van Egmond aan Zee. De Graaff maakte gedurende zijn leven maar liefst zestien zeereizen, waarvan vele naar het VOC-hoofdkwartier in Batavia. Zijn belevenissen komen uitgebreid aan bod en zullen u versteld doen staan.

Het boekje is gemaakt als alternatief voor de evenementen en activiteiten die de stichting normaliter organiseert en die wegens de corona-maatregelen zijn afgeblazen. Zo worden de donateursgelden toch op een verantwoorde wijze besteed. Het boekje ‘Egmond en de VOC’ is vooralsnog alleen gratis beschikbaar voor donateurs, zowel voor bestaande alsook voor nieuwe donateurs. Heeft u interesse in het boekje, word dan nu donateur voor maar € 16,50 per jaar, dan krijgt u het helemaal gratis thuis! Kijk voor meer informatie op historischegmond.nl/donateur-worden of bel met Aad v/d Berg (072-5063730).

Meer berichten