Yvonne Klaver wil tijdens de 'Onbeperkte Elfstedentocht' geld bij elkaar fietsen voor het Amsterdam UMC.
Yvonne Klaver wil tijdens de 'Onbeperkte Elfstedentocht' geld bij elkaar fietsen voor het Amsterdam UMC. (Foto: aangeleverd)

Heiloose start sponsoractie ‘Samen in beweging voor een MS-vrije wereld’

HEILOO - Het is januari 2012. In deze maand kreeg Yvonne de diagnose MS. Vanaf dat moment verloopt het leven voor haarzelf en haar gezin niet meer vanzelfsprekend. Haar werk als lerares in het basisonderwijs moest zij opgeven. Nu, 8 jaar later, wil zij aan de buitenwereld laten weten dat er meer mogelijk is dan je denkt wanneer je leeft met een beperking.

Yvonne (57), getrouwd met John en moeder van 2 kinderen, kreeg al vrij snel te horen dat zij primair progressieve MS heeft. Voor deze variant van MS zijn geen medicijnen. Vanaf dat moment besloot Yvonne haar leefstijl aan te passen. De aandacht lag vooral op de alternatieve gezondheidszorg. Want de reguliere gezondheidszorg kon haar weinig bieden. En ze is zichzelf gaan verdiepen om voeding in te zetten als medicijn.

Voeding en suppletie
Yvonne: ”Ik was altijd al bewust bezig met voeding. Welke voeding geeft energie en welke voedingsmiddelen kan ik beter vermijden die te belastend zijn of juist ontstekingen bevorderen. Ook vermijd ik voeding die het lichaam slecht verteert. De afgelopen jaren kom ik een aantal keren per jaar bij een natuurgeneeskundige, haar doel is om te zoeken naar de onderliggende oorzaak. Door middel van bloedanalyse krijg ik dan ook gericht advies over voeding en suppletie. Daarnaast bezoek ik ook een aantal keren per jaar een elektroacupuncturist. Deze behandeling is tevens gericht op de werking van de lichamelijke en mentale processen in het lichaam. Door begeleiding van beiden kan ik op een hoger niveau functioneren.”

Beweging
Bewegen staat hoog op het prioriteitenlijstje van Yvonne. Dagelijks maakt ze er tijd voor om te kunnen bewegen. Zowel thuis als daarbuiten. Yvonne: ”Door te bewegen blijft alles stromen in mijn lichaam. Ik verhoog hiermee mijn conditie en het versterkt de spieren. Dit levert mij nieuwe energie op en daar voel ik mij heel goed bij.”

Naast fietsen, fitness en zwemmen doet ze regelmatig yoga thuis en op les. Door middel van yoga blijft Yvonne haar spieren stretchen en kan ze de spieren redelijk soepel houden. Daarnaast maakt ze al jaren gebruik van de koutechnieken van Wim Hof. Dagelijks ademhalingsoefeningen, koud douchen en/of buiten zwemmen in een meer of dompelen in de ton met koud water. Yvonne: “Deze technieken leveren mij al deze jaren nieuwe energie op, een betere zuurgraad in het lichaam, en meer zuurstof in de spieren. Ook verloopt de aansturing vanuit de hersenen beter. Door de extra adrenaline moet ik wel heel goed blijven aanvoelen dat ik niet teveel wil doen.”

Rust en meditatie
Iedere dag opnieuw is het voor Yvonne balans zoeken in de actieve momenten en de rustgevende momenten. Dagelijkse meditatie geeft van binnen rust, en het leert haar te luisteren naar dat wat ze werkelijk wil. Yvonne heeft vertrouwen in de levenskracht in zichzelf. Door meditatie en de juiste energieverdeling over de dag kan Yvonne beter omgaan met stressfactoren. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op haar ziekte en daardoor op haar energieniveau.

Blijer mens
Deze leefstijl zorgt ervoor dat Yvonne een blijer mens is geworden. ”Ik geniet intens van de mooie, leuke en kleine dingen in het leven. Ik doe vooral dat waar ik blij van word. Ik heb geleerd meer los te laten en vertrouwen te hebben in hoe het leven loopt. In alles wat ik doe kijk ik vooral naar wat er mogelijk is ondanks de beperkingen die er zijn. Ook blijf ik kijken naar hoe ik kan blijven groeien. Waar ik mijzelf kan ontwikkelen. Door mijzelf een doel te stellen blijf ik mijzelf uitdagen en grenzen verleggen. Ook Sandy Krijnen beschrijft in haar boek ‘Ik, mijn hond en MS’ hoe belangrijk je groeimindset is. En daarnaast wordt beschreven hoe belangrijk je leefstijl is om te kunnen herstellen.”

400 kilometer in 15 dagen
Zo kwam Yvonne op het idee om in september 2019 een fietstocht te maken langs de kust in Nederland. Een fietstocht, helemaal alleen, met drie fietstassen en twee stokken. In januari 2019 begon zij met de voorbereidingen voor haar tocht ‘Van Sluis (Zeeland) naar huis’. Overnachten deed zij bij ‘Vrienden op de fiets’. “Ik heb geweldig genoten van de dagen op de fiets. Soms, als het fietsen even niet ging, nam ik een rustdag. Vooral de dag dat ik over de Oosterscheldekering reed herinner ik mij nog zo goed. Een prachtige dag met zon en Hollandse wolkenluchten. Het leuke is: je gaat alleen op pad maar ontmoet daardoor heel veel nieuwe mensen en er ontstaan bijzondere gesprekken. Dat ik deze tocht ben aangegaan en het heb volbracht heeft mij heel veel kracht gegeven. In 15 dagen heb ik 400 kilometer afgelegd.”

Sponsoractie tijdens 'Onbeperkte Elfstedentocht'!
Voor dit jaar heeft Yvonne een nieuw doel. Zij wil dit jaar de 'Onbeperkte Elfstedentocht’ gaan fietsen. Deze tocht is een initiatief van de Stichting SandyMoves. Deze stichting is opgericht door Sandy Krijnen.

“Van 23 tot en met 27 september wordt voor mensen met een chronische aandoening de 'Onbeperkte Elfstedentocht’ georganiseerd. Tijdens dit evenement krijgen de mensen die normaal langs de zijlijn staan de kans om zelf deel te nemen en te worden binnengehaald als een held. Tevens is het voor het goede doel. Deelnemers kunnen wandelend, op de fiets, met de rolstoel, de handbike, de scootmobiel of met welk hulpmiddel dan ook meedoen. Er kan voor gekozen worden om deel te nemen aan een of meerdere dagen. Ook mag je ervoor kiezen om 10 meter te lopen om vervolgens over de finish te komen. Ik ben op zoek naar minimaal 5 mensen die samen bewegen voor hetzelfde doel. Ook zin om mee te bewegen? Sluit je dan aan bij mijn sponsoractie: ‘Samen bewegen voor een MS-vrije wereld.’ En laat het mij dan weten. Er is meer mogelijk dan je denkt!” aldus Yvonne. “Ook dit jaar word ik met mijn kleding weer gesponsord door fietswinkel Kroone Liefting in Limmen en daar ben ik heel trots op en blij mee.”

Doneren
Wilt u Yvonne helpen haar doel om € 5.000 voor het Amsterdam UMC bij elkaar te fietsen, dan kunt u geld doneren door naar www.onbeperkteelfstedentocht.nl te gaan. Onder het kopje doneren klikt u ‘een ander initiatief/goed doel’ aan en u komt op de pagina waar u uw donatie kunt doen.

Vanaf vrijdag 19 juni begint Yvonne met haar actie. Yvonne: “In twee dagen fiets ik naar Enkhuizen. Op een ander moment fiets ik naar Leeuwarden in Friesland. Een mooie manier om te trainen!

Wil je deelnemen en meebewegen voor dit doel neem dan contact met mij op. Mijn nummer is 06-41316177. Laat wat van je horen!”

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten