Foto: Yvonne Ten Bruggencate, The Best Of Me - Fotografie

Een droom komt uit: Alpaca Eco Farm verrijst in Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Een droom van velen: alpaca's knuffelen. Binnenkort is dit mogelijk op de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef. Daar verrijst namelijk een heuse Alpaca Eco Farm. 

Je kunt er niet alleen knuffelen maar je kunt er ook highteaën tussen de alpaca's of je kunt met ze wandelen op het strand of in het Heilooërbos. De eerste bewoners hebben hier twee maanden geleden hun intrek genomen: zes alpacamannetjes. Deze zomer arriveren er ook nog eens drie merries met drie dochters.

Verschillende karakters
De lichtbruine alpaca Pablo staat onderaan de pikorde, hij is vernoemd naar Pablo Picasso. "Maar hij neigt toch meer naar Pablo Escobar, hij is zo ondeugend," glimlacht Dave, die samen met zijn vriendin Carlijn aan de wieg staat van de Alpaca Eco Farm. Ook hebben we nog Don Juan, het alfamannetje en een echte leider. Hij beschermt de kudde en geeft iedere bezoeker een warm welkom met een inspecterend snuffeltje. Patron is de linkerhand van Don Juan en de witte wollige Nacho doet gewoon zijn eigen ding, die trekt zich niet zo veel aan van de kudde, zijn leven draait voornamelijk om eten. "Alpaca's zijn nieuwsgierige, baldadige dieren maar ze zijn heel zachtaardig. Al onze alpaca's hebben verschillende karakters, dat maakt het leven hier op de farm heel interessant," glimlacht Dave.

Duurzame dagbesteding 
Dave en Carlijn komen oorspronkelijk uit Tilburg. Oma kocht een vakantiehuisje in Egmond-Binnen van geld dat ze vond in een oude sok. De familie kwam er vaak en zowel Dave als zijn broer werden verliefd op de omgeving. Na 2,5 jaar reizen over de wereld besloten de broers de drie hectare grond aan de Hoeverweg te kopen om hun droom te verwezenlijken. De oude boerderij werd volledig verduurzaamd met een warmtepompinstallatie en het riet op de kap werd vervangen door duurzaam riet. Het idee ontstond om er een dagbesteding te vestigen, naast de evenementen zoals een high tea. Ook gaat het ondernemende stel zich richten op teambuilding voor bedrijven. De kudde zal langzaam uitgebreid worden tot 60 alpaca's.

De Alpaca Eco Farm is voor de dagbesteding op zoek naar vrijwilligers voor allerlei klusjes: de dieren verzorgen, de moestuin verzorgen of bijvoorbeeld de wol spinnen en verwerken. Dave roept iedereen op die hiervan kennis heeft en het leuk zou vinden om te helpen een mail te sturen naar info@alpaca-ecofarm.nl.

Als u de gebeurtenissen op de Alpaca Eco Farm wilt volgen dan kan dat via de website www.alpaca-ecofarm.nl die binnenkort live gaat, of via Facebook of Instagram (@alpaca.ecofarm). En er is een grote kans dat u de alpaca's binnenkort tegenkomt in het Heilooërbos, er wordt namelijk druk geoefend met de Zuid-Amerikaanse wollige viervoeters.

Door: Margreeth Anema

Meer berichten