Foto: Natuurmonumenten

Heilooër introduceert 'maai-me-nietjes' initiatief in Heiloo

HEILOO - Heilooër Suzanne van Dam heeft in Heiloo het 'maai-me-nietjes' initiatief geïntroduceerd. "Al die gele, uitgedroogde, dorre, gladgeschoren grasvelden en bermen, het is toch geen gezicht. Gelukkig zien de waterkanten er op veel plekken nog wel lekker wild en groen uit met prachtige bloemen," aldus Suzanne van Dam. Er wordt erg enthousiast gereageerd op de Facebookgroep 'Je bent Heilooër als...' - veel Heilooërs doen mee! 

Haar idee komt uit het initiatief van Natuurmonumenten. Ook dat onooglijke stukje gras bij je parkeerplaats of de berm in jouw straat kan vol staan met bloemen en gonzen van de insecten. Vaak wordt dit soort stukjes gemeentelijk groen nog te rigoureus gemaaid. Dan wordt alles in één keer gemaaid of te vroeg in het jaar. Met een strak grasveld tot gevolg, waar insecten niets te zoeken hebben.

Heb jij ook zo’n plek in de buurt waar wel wat minder gemaaid kan worden? Plaats dan een maai-me-nietje. Je maakt hem zelf met de handige toolkit. Wie weet staat jouw buurt straks vol bloemen dankzij maai-me-nietjes!

Maai je de berm te vaak of te vroeg, dan komen de kruiden tussen het gras niet tot bloei. Zonder bloeiende planten is er geen bloemzaad voor het volgende seizoen. En geen nectar voor de insecten die in de berm leven. Zonder insecten is er ook geen voedsel voor jonge vogels. Zo hangt alles met elkaar samen in de natuur. Door te vaak of te vroeg te maaien neemt de biodiversiteit af en leven er minder planten en dieren in je buurt. Dat kan anders door bijvoorbeeld in plukjes te maaien of bepaalde stukjes in de berm te laten staan. Daar groeit de natuur van! Ga voor meer natuur in je buurt. 

Heb jij een maai-me-nietje geplaatst? Wij ontvangen graag je foto's via redactie@uitkijkpost.nl!

Meer berichten