Nicolien van Baar.
Nicolien van Baar. (Foto: STiP Fotografie)
Bedrijf Belicht

Bedrijf Belicht: Praktijk Van Baar

Orthomoleculair diëtist

Poortweijdt 12, 1851 CV Heiloo; telefoon: 06-15081298; e-mail: praktijkvanbaar@gmail.com; website: www.dietistvanbaar.nl

Gezondheid heeft haar altijd geboeid en vooral de manier waarop die gezondheid met voeding en beweging kan worden beïnvloed. Nicolien van Baar is orthomoleculair diëtiste. Sinds januari van dit jaar heeft ze haar praktijk in Heiloo.

Nicolien had vele jaren haar praktijk in Almere. Eind 2019 viel haar oog op een huis in Heiloo en hakte zij de knoop door. Met haar gezin verhuisde zij terug naar ons dorp en maakte hier een doorstart van haar praktijk. Nicolien is geen reguliere diëtiste. Zij kijkt verder dan alleen de voeding van haar cliënten.

Orthomoleculair diëtiste
Nicolien: “Ik ben orthomoleculair diëtiste. Vooral mensen die er niet meer uitkomen kunnen bij mij terecht. Vaak hebben ze al langere tijd last van gezondheidsklachten en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd omdat een arts het niet meer weet. Bij orthomoleculaire therapie probeer ik aan de hand van de klachten van de cliënt te achterhalen welke fysiologische processen in zijn of haar lichaam niet goed verlopen. Verstoring van deze processen kan leiden tot uiteenlopende ziekten of aandoeningen. Er moet dan gedacht worden aan onder andere maag- en darmklachten, allergieën en intoleranties, fibromyalgie, depressie, reuma, de ziekte van Lyme en diabetes.

Ook kinderen of ouderen met ADHD of eetstoornissen kunnen bij mij terecht. Mijn behandeling bestaat vervolgens uit aanpassing van het eet- en leefpatroon, eventueel aangevuld met specifieke vitaminen, mineralen of plantenextracten. Door het ondersteunen en verbeteren van de fysiologische processen kan in de loop van de behandeling het gebruik van medicatie soms verminderd of opgeheven worden. Dit uiteraard in overleg met de arts.”

Intake
Om bij de intake beslagen ten ijs te komen gaat Nicolien vooraf al puzzelen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Aan de hand van een vragenlijst die de cliënt na de gemaakte afspraak toegestuurd krijgt, gaat zij kijken wat er speelt. Hoe verliep de geboorte? Hoe waren de kinderjaren? Welke ziektes heeft hij/zij doorgemaakt? Hebben er operaties plaatsgevonden? Allemaal vragen waarvan de antwoorden kunnen leiden tot een oplossing voor de problemen die de cliënt ervaart.

Daarna volgt een intake van ongeveer anderhalf uur. De vervolgsessies duren aanzienlijk korter. Ook huisbezoeken behoren tot de mogelijkheid.

Kennismaking
Voor zowel de cliënt als Nicolien moet er een klik zijn. Een cliënt moet zich veilig voelen. Voor wie eerst wil kennismaken met Nicolien bestaat de mogelijkheid om gratis een 15 minuten durend kennismakingsgesprek aan te gaan.

Coronamaatregelen
In de praktijkruimte is een plexiglas wand geplaatst en de ruimte wordt door middel van een luchtzuiveringsapparaat gezuiverd. Bovendien wordt de ruimte na elk consult schoongemaakt.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten