Afbeelding
Foto: Zeb Koppes

Spooronderdoorgang is open!

Algemeen

HEILOO - De Vennewatersweg is vanaf vanmiddag, woensdag 20 mei open voor al het verkeer. Auto’s, vrachtwagens, fietsers en voetgangers kunnen vanaf nu veilig onder het spoor door. Wethouder Rob Opdam opende de tunnel door de onthulling van de naam. Dit deed hij door vanaf de fietsbrug het doek van het naambord te verwijderen. De tunnel heeft de toepasselijke naam ‘Door de Strandwal’. Na de onthulling werden de hekken weggehaald door de aannemer en kon het wachtende verkeer voor het eerst door de tunnel. Wethouder Rob Opdam: “Door de huidige omstandigheden hebben we moeten kiezen voor een bijzondere opening van de spooronderdoorgang. De Vennewatersweg is een belangrijke doorgaande route voor het verkeer. Met deze onderdoorgang zorgen we voor een betere bereikbaarheid van Heiloo die de bestaande oost west wegen ontlast.”

Online opening 

Vanwege de coronamaatregelen werd er een alternatieve openingshandeling bedacht. Er is een video gemaakt die bezoekers een kijkje geeft in de tunnel. Velen hebben inmiddels de video bekeken en zijn zo als één van de eersten door de tunnel ‘gereden’. 

‘Door de Strandwal’ 

‘Door de Strandwal’ verwijst naar de strandwal waar de onderdoorgang doorheen is gebouwd. Een dwarsdoorsnede van de grondlagen wordt getoond in het tegelwerk van de tunnel.

Fietsbrug

Naast de spooronderdoorgang is ook de fietsbrug over de Vennewatersweg open. Deze verbindt de Hoogeweg met de Groeneweg. Zo kunnen fietsers veilig de Vennewatersweg oversteken.

Terugblik

Sinds eind 2018 is door ProRail en bouwcombinatie Mobilis-Hegeman gewerkt aan de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg. Anderhalf jaar later is het zo ver. Robert Jan Feijen, directeur Mobilis: “Mobilis is trots op het resultaat en bedankt de gemeente en ProRail voor de ruimte die wij hebben gekregen om het innovatieve Geo-beton toe te mogen passen in deze onderdoorgang. Door deze stap hebben we het project gezamenlijk een duurzaam karakter gegeven”. “De buitendienststelling waarbij het spoordek werd ingereden blijft het meest indrukwekkende moment van het project. Dit was een extra uitdaging, want ondanks het zonnige weer was er veel wind, toch verliep deze prachtig”, aldus Kees Takkebos namens directie van Hegeman. Ook regiodirecteur Kees Rutten van ProRail kijkt terug op een succesvolle samenwerking en afronding van het project. “Door deze spooronderdoorgang zorgen we ervoor dat er weer een veilige kruising met een drukke spoorweg bij komt. Hier zijn wij heel blij mee.” De nieuwe spooronderdoorgang zorgt voor meer verkeersveiligheid en bereikbaarheid. 

Werkzaamheden

Na 20 mei worden nog enkele werkzaamheden uitgevoerd. Ook zijn tijdelijke snelheid remmende drempels aangebracht op de kruisingen Vennewatersweg – Hoogeweg en Vennewatersweg – Westerweg. De drempels blijven liggen tot het moment dat de Vennewatersweg opnieuw ingericht wordt.

Video

Vlak voor de officiële opening mocht Uitkijkpost vast een kijkje nemen in (en door) de tunnel. Zeb Koppes van @ShotbyZeb maakte deze leuke video. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant