Kringloopwinkel Keer op Keer steunt gemeenschapstuin in Gambia.
Kringloopwinkel Keer op Keer steunt gemeenschapstuin in Gambia. (Foto: Hans Schouten)

Kringloopwinkel Keer op Keer steunt gemeenschapstuin in Gambia

HEILOO - Ver weg (250 km van de kust ) is een groep van vijftig vrouwen al jaren bezig om samen groenten te kweken. Het 1250 inwoners tellende plaatsje Jakaba maakt nog steeds gebruik van ezel- en paardenvervoer, de tijd heeft er stilgestaan. In overleg met de plaatselijke overheid hebben het tuincomité en de Stichting Vrienden van de Allahein Foundation Gambia een plan opgesteld om een nog groter gebied bij de tuinen toe te voegen van 100x150 m.

De omheining is nu geplaatst om de dieren (o.a. koeien, paarden, ezels en nijlpaarden) buiten de deur te houden. De omheining is betaald met een donatie van KOOK Alkmaar en door kleinere sponsoren.

De offertes van borehole zonnepanelen, waterpomp en tanks en tappunten zijn inmiddels binnen en er kan met boren gestart worden dankzij sponsoring van XopX van € 5000.

Vanaf nu kunnen er veel meer vrouwen op de tuin werken. Dit jaar zal hun aantal toenemen tot 250, geholpen door mannen die het zware werk mogen doen en het transport regelen met ezels en paardjes. Alles gaat in overleg: wie kweekt wat, er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, er is geen sprake van monoteelt en er wordt water gegeven in de avond en vroege ochtend.

Van een deel van de opbrengst wordt rijst gekocht voor het hele dorp en iedereen draagt een kleine contributie bij.

Dankzij de nieuwe sponsoring van XopX is er eind maart water en kunnen de dames en heren aan de slag.

Hans Schouten, voorzitter van de Allahein stichting, was daar in juli en november 2019 en in februari en heeft de foto’s gemaakt.

Meer berichten