Afbeelding
Foto: Bowie Verschuuren

Karavaan festival met thema groeizucht ingehaald door de realiteit en afgelast

Algemeen

HEILOO e.o. - De aangescherpte maatregelen rondom de Corona-crisis maken dat Karavaan Festival dit jaar niet doorgaat. Het succesvolle podiumkunstenfestival, dat pas sinds vier jaar in de regio Alkmaar plaatsvindt, wordt hard getroffen. Met pijn in het hart moet de organisatie toezien dat het werk van ruim 150 kunstenaars, ondersteund door tientallen creatives en crew en de ruim 300 voorstellingen verloren gaan. ?Het festival trok vorig jaar 27.500 bezoekers.

Karavaan Festival maakt jaarlijks een programma rondom een maatschappelijk thema, dit jaar ‘groeizucht’. Een programma over onze hunker naar vooruitgang en de vraagstukken die daarmee gepaard gaan. Het thema lijkt nu ingehaald door de realiteit, nu we tijdelijk leven in een wereld in Corona-crisis.

Negen voorstellingen zouden speciaal in Alkmaar worden gemaakt
Er stonden 9 landelijke premières gepland; voorstellingen die vanaf eind april op locatie zouden worden gemaakt en gerepeteerd. Van een grootse opera op het strand van Bergen aan Zee tot een theatrale wandeling door de polders rondom het dorpje Driehuizen. Het festival vond dertien betekenisvolle plekken in de regio: muziektheater over luchtbespiegelingen in een glazen tulpenkas, theater over landgrenzen op de grens van Sint Pancras en Langedijk, een oer-opera over de VOC-mentaliteit op het strand, het boerendrama Kiem op een boerderij in Schermerhorn en een spectaculair avond Wilde Westen in Heerhugowaard (waarin een echte Indiaan speelt die uit Canada moet komen) - slechts een greep uit het programma.

Een complex geheel en teveel mensen en partijen om de agenda's leeg te vegen en het festival naar een latere datum te kunnen verplaatsen. Daarnaast zijn de vele tribunes en theatertenten op latere momenten deze zomer niet beschikbaar. ?

De organisatie kan ook niets anders dan het festival afgelasten. Karavaan onderzoekt nog of de eigen boerenproductie Kiem en de coproductie Onze Kersentuin in de late zomer gespeeld kunnen worden, zodat publiek dit seizoen toch nog kan genieten van buitengewoon theater op locatie. Ook het al eerder afgelaste Alkmaar Light Festival wordt verschoven, naar het vroege najaar. Karavaan Festival in 2021 is van 21 t/m 30 mei.

Word Vriend
Het grootste gedeelte van het werk voor het festival was al verzet en kaartverkoop zou op 3 april starten. Karavaan roept alle theaterfans op om Vriend van Karavaan te worden en zo de locatietheaterclub te ondersteunen in het voortbestaan. Kijk voor meer informatie op karavaan.nl/word-vriend

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant