De ‘mobiele brigade’ van de familie Reitsma werkt op afstand met het onderwijs van CBS de Duif.
De ‘mobiele brigade’ van de familie Reitsma werkt op afstand met het onderwijs van CBS de Duif. (Foto: aangeleverd)

CBS De Duif geeft onderwijs op afstand

HEILOO - Toen de overheid vorige week zondag besloot om de scholen en kinderopvang te sluiten, ging het team van CBS De Duif direct aan de slag om onderwijs op afstand vorm te geven. Het crisisteam van De Duif onder leiding van directeur Annemiek van de Vliet heeft maandag meteen een besluit genomen over de methoden die op afstand ingezet kunnen worden.

Digitaal
Annemiek van de Vliet: “Alle leerlingen vanaf groep 3 werken met Snappet. Daarin kunnen zij taal, spelling, rekenen en begrijpend lezen thuis digitaal maken. De leerkracht kan van afstand zien wat de kinderen thuis doen. Daarnaast kregen alle leerlingen een digitale portfolio binnen Social Schools, het communicatieplatform van De Duif. Daarin kunnen kinderen het gemaakte werk inleveren en foto’s en filmpjes uploaden om te laten zien aan de leerkracht. Als een kind niet over een laptop of tablet beschikt kunnen zij die lenen van school. Daarvan is behoorlijk gebruik gemaakt.”

Goede start
“Woensdag 18 maart ging het onderwijs op afstand op De Duif van start. Elke morgen zet de leerkracht een filmpje klaar met instructies en een dagplan voor de kinderen, zodat duidelijk is wat er van alle kinderen wordt verwacht,“ vervolgt Annemiek. “Dagelijks kunnen de kinderen tot 14.30 uur chatten met de leerkracht als zij vragen hebben. Voor de leerkrachten een mooie manier om contact te houden met alle kinderen. De kleuterleerkrachten bellen ouders of komen - op gepaste afstand - even langs. Naast dit onderwijs op afstand bieden wij ook opvang aan leerlingen met ouders in de gezondheidszorg en cruciale beroepen. Deze kinderen maken hun werk op school.”

Complimenten
“Het is heel bijzonder om te zien hoe het team van De Duif in twee dagen tijd een compleet onderwijssysteem op afstand in elkaar zet. Bewonderenswaardig hoe leerlingen en ouders hier direct mee aan de slag gaan, alsof het nooit anders is geweest. Voor ouders een pittige klus om naast zelf thuis werken ook het onderwijs voor hun kinderen te begeleiden. Complimenten!”

Meer berichten