Afbeelding
Foto: Gertjan Zeeman

College duwt plan Zandzoom erdoor

Algemeen

HEILOO – Waar de gehele oppositie bang voor was gebeurde maandagavond 2 maart tijdens de gemeenteraadsvergadering. Met een stemverhouding van 10-8 (de heer Van Beusekom (GBH) was afwezig) werd het plan Zandzoom de oppositie door de strot geduwd.

De oppositiepartijen D66, Heiloo Lokaal GBH en PvdA probeerden aan het begin van de vergadering drie weken uitstel te krijgen om het plan Zandzoom juridisch te onderzoeken. Dat willen zij vanwege de verkeersafwikkeling, nu de afslag A9 definitief in de prullenbak is beland en er een nieuw bestemmingsplan moet worden ingediend. En vanwege de stikstofproblematiek is de oppositie bang dat het plan dat bouwen in de Zandzoom mogelijk maakt juridisch wordt afgeschoten. Het is niet duidelijk of de ongeveer 1265 woningen gebouwd kunnen en mogen worden zonder de afslag. Maar ook de financiële haalbaarheid is nog lang niet duidelijk voor de partijen.

Nieuw bestemmingsplan
Heiloo en Castricum moeten allebei opnieuw een bestemmingsplan opstellen voor de A9-aansluiting bij Heiloo. De verwachting eerder deze week was dat dit al snel een jaar zou duren. De stikstofdepositie zal in beide bestemmingplannen opnieuw moeten worden berekend en bezwaren opnieuw behandeld moeten worden, om vervolgens weer tot nieuwe ontheffingen te komen. Bij nieuwe bezwaren kan het echter langer dan een jaar duren. Bovendien zullen de kosten van de aansluiting weer hoger uitvallen.

Dat er een urgentie is op de woningmarkt is voor de gehele gemeenteraad duidelijk. De oppositie vindt echter dat er te weinig sociale woningbouw komt in Zandzoom, ongeveer 20%. Annemarieke Nierop (PvdA): “Er wordt dus weer hoofdzakelijk gebouwd voor de hogere inkomensklasse en de rijken.” Dit terwijl er veel vraag is naar woningen in de sociale sector. Kijk naar het wegtrekken van jongeren omdat de woningen in Heiloo voor hen onbetaalbaar zijn geworden. Hessel Hiemstra (CDA) geeft aan dat de oplossing voor dit probleem inbreilocaties in het dorp moeten zijn voor sociale woningbouw en het middensegment.

Stemming
Bij stemming over Zandzoom kwam naar voren dat de oppositie niet was overtuigd door wethouder Dellemijn. Zij vonden dat er geen verantwoord en zorgvuldig besluit genomen kon worden over Zandzoom. De wethouder gaf aan dat de 1265 woningen niet ineens gebouwd worden en dat men nog steeds gelooft dat de aansluiting A9 er komt. Daarom is er geen reden om niet door te gaan met het project.

Bij de hoofdelijke stemming legden alle raadsleden van de oppositiepartijen een stemverklaring af. Ko Hemminga (PvdA): “Het voorstel komt erop neer dat een gammele auto door rood licht rijdt met het ravijn in zicht.”

Fractievoorzitter van D66 Fons Hopman zei in zijn stemverklaring dat "tien mensen zo bevlogen zijn van de arrogantie van de macht dat ze feitelijk geen enkele boodschap hebben aan wat anderen ervan vinden". Hiermee doelde hij op de tien leden van de collegepartijen.

Annemarieke Nierop (PvdA) voegde er nog aan toe dat zij het niet vindt getuigen van behoorlijk bestuur door dit plan erdoor te drukken terwijl op voorhand duidelijk is dat het gaat sneuvelen bij de Raad van State.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant