Een werk van Marianne Hoffmann.
Een werk van Marianne Hoffmann. (Foto: aangeleverd)

Hans van Aartsen en Marianne Hoffmann exposeren in bibliotheek

HEILOO - Hans van Aartsen en Marianne Hoffmann exposeren tot 7 maart in Bibliotheek Heiloo.

Hans van Aartsen
Nadat Hans (1949) lang actief was in de fotografie, heeft hij zijn camera’s en lenzen een jaar of 20 geleden ingeruild voor penselen en verf. Sindsdien volgde hij vele workshops en korte cursussen, o.a. bij Leo Musch, Ben Lustenhouwer, Pauline Bakker en de Wackers Academie in Amsterdam.

Hij is actief lid van de Teken- en Schildersvereniging Tintoretto in Heiloo, waar hij wekelijks een portrettekening of -schilderij maakt van een daar aanwezig model. De laatste drie jaar heeft hij les van de bekende Alkmaarse beeldend kunstenaar Rob Houdijk. Samen met de andere daar studerende schilders exposeerde hij in 2018 in Galerie De Buitenkans in Heiloo.

Het werk van Hans van Aartsen varieert tussen realisme en impressionisme. Zijn voorkeur gaat uit naar portret, model, stadsgezicht en landschap.

Marianne Hoffmann
In 1996 is Marianne Hoffmann begonnen met het volgen van keramiekcursussen bij keramisten in Noord-Holland, bij Créjat in Alkmaar en bij Keramikos in Haarlem. In 2004 begon zij aan de driejarige keramiekopleiding bij de SBB in Gouda (nu Nederlandse Keramiekopleiding), gevolgd door extra leerjaren Handvormen en Glazuren. Haar voorkeur gaat uit naar het opbouwen met plakken klei van samengestelde gebouwen, doos- en containervormen en vaas-kandelaarcombinaties.

Voor de gebouwen gebruikt zij zwart- of roodbakkende klei, de wanden krijgen textuur door bijvoorbeeld het gebruik van stempels. Het object, voorzien van een (sinter)engobe laag, oxides of kleurpigmenten en glazuur, wordt dan gestookt op 1040° C. in een elektrische oven.

Voor de vaas-kandelaarobjecten, die op 1200° C. gestookt worden om ze waterdicht te maken, gebruikt zij een witbakkende klei met chamotte. De doos- en containerobjecten worden soms kleurig geglazuurd en/of met andere decoratietechnieken bewerkt en ook de stooktemperatuur varieert.

Meer berichten