Jouke en zijn drie meiden Keetie, Femke en Ronja.
Jouke en zijn drie meiden Keetie, Femke en Ronja. Foto: aangeleverd

Jouke Hoogeveen, de man van de lange afstanden

Human Interest

HEILOO - Marathonschaatser en Heilooër Jouke Hoogeveen zegevierde op 25 januari bij de Open Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs. Hij deed dit op de Oostenrijkse Weissensee. De 41-jarige Jouke ging in de race over 150 kilometer in winterse omstandigheden voor het ingaan van de slotronde alleen op avontuur en wist weg te blijven. Dit leidde tot zijn eerste nationale titel. 

Jouke geboren in het Friese IJlst woont sinds een paar jaar in Heiloo. Samen met zijn vrouw Femke en dochters Keetie (5) en Ronja (1) heeft hij het enorm naar zijn zin in ons dorp. “Voor Femke en mij is Heiloo en omgeving best wel bekend. Femke komt uit Alkmaar en in Heiloo wonen een oom en tante van mij. Verder ging ik vroeger vaak op vakantie naar Egmond aan Zee.” Hiervoor woonde Jouke in Amsterdam. Maar Heiloo en omgeving biedt hem veel mogelijkheden om te trainen want naast de schaatstrainingen op kunstijs traint hij ook op de fiets, skeelers of de beachracer. En, samen met dochter Ronja in de kinderwagen, loopt hij zijn rondjes in het Heilooër Bos.

Elke week schaatst Jouke marathons op kunstijs. En daar moet voor getraind worden. Jouke werkt deze trainingen vaak alleen af. Eens per week traint hij met zijn team op het, zoals hij zelf zegt, topijs van IJsstadion Thialf in Heerenveen. Daarnaast traint hij nog op de schaatsbanen van Amsterdam en Haarlem. 

Over twee weken rijdt Jouke nog drie wedstrijden op natuurijs. In Luleå, in het noorden van Zweden, worden drie afstanden gereden, 50, 100 en 150 kilometer. Vooral van de langste afstand verwacht Jouke veel. “Deze afstand past goed bij mij. Ik ben een man van lange afstanden dus ik hoop dan ook hier hoog te eindigen. Voordeel is misschien dat ik in de competitie wat lager sta waardoor er minder op mij gelet wordt. Dan kan ik misschien wel wegrijden bij de anderen.” Over de vraag of hij ooit een Elfstedentocht zou willen rijden hoefde Jouke niet lang na te denken: “Zeker. Toen de laatste tocht werd verreden was ik nog te jong en nog niet echt bezig met schaatsen. Maar ik ben lid en heb een startbewijs als hij er ooit komt.” 

Naast het schaatsen begeleidt Jouke twintig uur per week jongeren met een autistische stoornis en een cognitieve beperking. Werk waar hij al tien jaar met dezelfde cliënten omgaat. Vaak gaat Jouke op de fiets naar zijn werk in Amsterdam. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. “Als ik dan thuiskom heb ik mijn training voor die dag gehad en kan ik me geheel wijden aan mijn gezin,” aldus Jouke.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Jouke op de Weissensee.
De man van de lange afstanden.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant